AKP iktidarının rüşvet ve yolsuzluk çetesiyle bağlantıları her geçen gün kademe kademe açığa çıkıyor. Başbakan Erdoğan'ın bütün örtbas etme çabalarına ve “bana karşı komplo, darbe girişimi, yargı-polis cuntası” gibi söylemlerine rağmen, gerçekler adım adım deşifre oluyor.

Rıza Sarraf kara para çetesinin yakalanmasına yol açan Ş.D isimli ihbarcı, önceki gece ilk kez Halk TV'de Uğur Dündar'a yüzünü gizleyerek konuştu ve bir dizi açıklama yaptı. Ş.D daha sonra da bu kez yüzü açık olarak söylediklerini bir de Ulusal Kanal'da tekrarladı.

Ş.D'nin söylediklerini daha önce Taraf gazetesi 25 Aralık'ta Emre Uslu manşetten vermiş, ancak belli ki yeterince kamuoyu tepkisi alınamamıştı. İhbarcı Ş.D'nin artık kendisini çok da gizlemeden tüm olayları anlatmasının nedeni ise, kendi ihbarı sonucu Sarraf çetesinin 17 Aralık Operosyonu ile yakalanmasından sonra hak ettiği “ihbar ödülü”nü alabilmek.

İHBARDAN 17 ARALIK'A GİDEN SÜREÇ

Ş.D'nin her iki televizyon kanalına ve daha önce Taraf'a anlattıkları özetlenirse, ortaya adım adım şöyle bir olaylar zinciri çıkıyor.

*Rıza Sarraf kara para çetesine dair ilk ihbar bundan iki yıl önce Rusya'dan geliyor. Rus polisi Aralık 2011'de Rusya'da havaalanlarında bavullarda 4 ve 10 milyon dolarlık nakit para yakalanması üzerine Türk polisine bir ihbar yapıyor. MASAK'ın bu konuda 2012 Ekimi'nde bir de rapor hazırladığı öne sürülüyor.

*İkinci ihbar Türkiye'den geliyor. Ş.D bir şekilde bilgi sahibi olduğu Rıza Sarraf'ın kara para aklama çetesinin faaliyetlerini, 11 Aralık 2012 tarihinde bir ihbar mektubu ile MASAK, Maliye ve Cumhurbaşkanlığı'na bildirdiği anlaşılıyor. Ş.D'nin elinde bu tarihteki ihbar mektubunun belgesi var. Bu ihbara rağmen yaklaşık 1 yıl boyunca, bu olayla ilgili olarak kimseden ses çıkmıyor.

*2013 Ekim ayı başlarında Bugün Gazetesi'nden bir muhabir ilginç bir şekilde Ş.D'yi arıyor ve elindeki kara para dosyasını istiyor. Ş.D Bugün Gazetesi'nden bu muhabire (K.E.?) dosyayı veriyor ve tüm bildiklerini anlatıyor. Muhabir “yarın yayınlanacak” dediği halde haber Bugün'de yayınlanmıyor. Muhabir de artık Ş.D'nin telefonlarına çıkmıyor.

MASAK OLAYIN PEŞİNDEYMİŞ

*Ş.D bunun üzerine 'Karadeniz hemşeri bağlantısı' ile Yeni Şafak Gazetesi'ne gidiyor ve bildiklerini bu kez onlara anlatıyor. Yolsuzluk haberi “Turkleaks” başlığı ile Yeni Şafak'ta 13 Ekim 2013 tarihinde Türkiye tarihinin en büyük kara para ve hayali ihracat olayı olarak yayınlanıyor. Haberde MASAK'ın olayın peşinde olduğu belirtiliyor. Ancak Rıza Sarraf’ın adı haberde yer almıyor.

‘3 BAKAN TELEFON ETTİ, YAYINLAMADIK’

*Ş.D Yeni Şafak'taki yayından sonra Bugün Gazetesi'ndeki muhabiri arıyor ve haberi neden basmadıklarını soruyor. Bugün Gazetesi muhabirin Ş.D'ye “3 bakan telefon ettiler, sakın yayınlama dediler” şeklinde bir cevap veriyor. Hükümetten üç bakanın yayını engellediğini söylüyor.

*Daha sonra yine iki ay kadar kimseden ses çıkmıyor.

*17 Aralık sabahı MASAK ve polis rüşvet ve yolsuzluk operasyonunu yapıyor. Bu dosyada adı geçen Rıza Sarraf ve onunla bağlantılı iki bakanın oğlu ile 40'ı aşkın kişi gözaltına alınıyor.

*Ş.D bu son gelişmeler üzerine “ihbar ödülü”nü almak için harekete geçiyor. 25 Aralık'ta Taraf Gazetesine çeteyi önce kendisinin ihbar ettiğini belgesiyle açıklıyor. Daha sonra 29 Aralık gecesi hem Halk TV'de Uğur Dündar'a hem Ulusal Kanal'a çıkarak aynı şeyleri ve bildiklerini anlatıyor.

*Böylece ortaya Bugün Gazetesi'nde çete haberinin yayınlanmasını hangi 3 bakanın engellediği gibi ciddi bir soru çıkıyor. n Haber Merkezi

‘1 MİLYON RÜŞVETİ KİM ALDI?’ KAVGASI

Ş.D'nin ihbarı ile başlayan ve 17 Aralık'ta Rıza Sarraf ve kara para çetesinin bakan oğulları ile birlikte yakalanmasından sonra, işin basın ve medya ayağında anlattığımız öykü ile bağlantılı ilginç olaylar yaşanıyor. 

Bu olaylar da şöyle gelişiyor:

SARRAF’IN İDDİASI

*Rıza Sarraf'ın, poliste verdiği ilk ifadede Yeni Şafak Gazetesi'nin çete haberini basmamak için kendisinden 1 milyon dolar rüşvet istediğini söylediği öne sürülüyor. Bu ifade çeşitli basın organlarına sızdırılıyor ve yayınlanıyor.

*Hürriyet Gazetesi 22 Aralık 2013 tarihinde Sarraf'ın polis ifadelerini “Benden 1 milyon istediler” başlığı ile manşet yapıyor. Haberde, Sarraf'ın ifadesinde Yeni Şafak'tan telefon ederek haberi yayınlamamak için kendisinden 1 milyon dolar rüşvet istendiğini söylediği iddia ediliyor.

*Yeni Şafak, Hürriyet'in haberine çıldırıyor. Aynı gün Yeni Şafak internet sitesinde Ekonomi Müdürü Yakup Kocaman'ın 12 Aralık 2013’te Sarraf ile yaptığı telefon görüşmesi yayınlanıyor. Yeni Şafak'ın ertesi gün “Turkleaks” manşeti ile kara para transferini haber yaptığı vurgulanıyor. Rüşvet istendiği iddiaları reddediliyor. Yeni Şafak'ın Sarraf-Kocaman telefon görüşmesi kaydında, Sarraf'ın sesi kapatılıyor, ancak Kocaman'ın sözlerinden Sarraf'ın daha önce Bugün gazetesi ile görüştüğü anlaşılıyor.

AVUKATI: SARRAF ŞAŞKINDI

*Avukatı bir açıklama yaparak, Sarraf'ın poliste bunaldığı için şaşkınlık ve karışıklık sonucu rüşvet iddiasıyla ilgili Yeni Şafak'ın isminin söylendiğini, ancak söz konusu olan gazetenin Yeni Şafak olmadığını açıklıyor. Basından kimin istediğini ise Sarraf'ın avukatı yine açıklamıyor.

*17 Aralık’ta sızdırılan çeşitli tapelerde, bakan Egemen Bağış'ın çete haberinin basında yer almaması için devreye girdiği iddia ediliyor. Bu konuda 1,5 milyon dolarlık bir rüşvet miktarından söz ediliyor.

*Sarraf'ın çete haberinin basında çıkmaması için birimlerine rüşvet verdiğine dair iddialar basında çeşitli şekillerde yer alıyor. Ancak bu rüşveti kimlerin kimin aracılığı ile aldığı henüz açıklığa kavuşmuş değil. 

Editör: TE Bilişim