Sabah-atv için kurulan Havuz sisteminin benzeri, Star- Akşam için de hayata geçirildi.

17 Aralık yolsuzluk ve rüşvet operasyonu, hükümete yakınlığı ile bilinen ve kamuoyunda “yandaş” olarak nitelendirilen medya kuruluşlarına ağır darbe vurdu. AKP Hükümeti de, 30 Mart yerel seçimlerinin ardından yeniden yapılandırma için düğmeye bastı. Ve bunun ilk adımı, Akşam ve Sky360’ın sahibi Ethem Sancak’ın, Star Gazetesi ile Kanal24’ü yeniden satın alma planı ile atıldı. Yandaş medyayı yeniden yapılandırmanın perde arkası şöyle: 

Tamince “paralel yayın”dan rahatsız oldu... 

Son dönemde, Fethullah Gülen Cemaati’ne yönelik yürüttüğü sert yayınları ile dikkat çeken Star Gazetesi ve Kanal24’ün hisseleri, Rixos Otelleri’nin işletmecisi Fettah Tamince ile Azerî gaz şirketi Socar’ın üzerinde görünüyor. Tamince, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın yanı sıra Fethullah Gülen’e olan yakınlığı ile de biliniyor. 17 Aralık sürecinde, sahibi olduğu kanalların Cemaat’e yönelik yaptığı yayınlar, Tamince’yi rahatsız etti. Tamince’nin, yayınlar konusunda doğrudan müdahelesi olmadı. Ancak, kaynak aktarımında bazı sıkıntılar yaşandı. Bu sıkıntılar, medya kuruluşu yöneticileri tarafından Başbakan Erdoğan’a da aktarıldı.

Bunun üzerine, yandaş mahallede yeniden yapılandırma için düğmeye basıldı. Ve yapılan değerlendirmeler sonucunda, zarar eden  hükümete yakın medya kuruluşlarının tek çatı altında toplanarak, zararın düşürülmesi amaçlandı. Bunun için de, Ethem Sancak’ın, ikinci kez Star Gazetesi ve Kanal 24’ü satın alması projesi geliştirildi.

Projeye göre, TMSF’nin el koyduğu ve yaz aylarında Ethem Sancak’a sattığı Akşam, Güneş Gazetesi ile Sky360’ın içinde bulunduğu Türkmedya Grubu, Star Gazetesi ve Kanal24 ile birleştirilecek. Satın almanın perde arkasında yatan proje bu. Bu yöntemle, hizmet binalarının ve yayınların ortak havuzdan yapılması, yine ortak haber havuzu oluşturulması öngörülüyor. İkinci “yandaş havuzu” ile hem maliyet düşürülecek hem de dağınıklık ortadan kaldırılacak. Başbakan Erdoğan da, bu operasyon ile Köşk seçimleri öncesinde hükümete yakın medya kuruluşlarına “ince ayar” yapmış olacak. Birleşme esnasında, bazı çalışanların saf dışı kalması da söz konusu olacak. Halen sadece Star Gazetesi ve Kanal 24 Grubu’nda, yaklaşık 750 personelin bulunduğu öğrenildi. Birleşme sonrasında sayının kaça ineceği ise şimdilik bilinmiyor. 

“Sabah havuzu”nda sular durulmadı...

Star Gazetesi, Akşam ve Güneş Gazeteleri’nin yer aldığı ikinci bir medya havuzu için düğmeye basılırken, Sabah ve ATV havuzundaki problemlerin çözümü için de gizliden çalışmalar yürütülüyor. 25 Aralık operasyonu, Sabah ve ATV’nin satışı için oluşturulan havuza ağır darbe vurdu. 630 milyon dolarlık havuzun dışında; hisse devir sözleşmeleri için, kamu bankaları borçlarının kapatılması, piyasa olan borçların takvime bağlanması gibi işlemlerin de gerçekleştirilmesi öngörülüyordu. Operasyon, havuzla ilgili planları alt üst etti. Bu nedenle devir işlemleri de yapılamadı. Ancak 30 Mart yerel seçimlerinin ardından çalışmalar yeniden başladı. Sabah ve ATV’deki “havuz probleminin” de Köşk seçimleri öncesinde çözülmesi planlanıyor. Hesaba göre; Köşk seçimlerine kadar, Sabah ve ATV Havuzu ile Star-Akşam Havuzu’nun tüm problemleri çözülmüş olacak.

Taraf

Editör: TE Bilişim