Yazılı sınav kolay: yönetmelik var, yasalar ortada, neyin sorulacağı az çok biliniyor. Birkaç hafta çalışan her aday geçer not alabiliyor ama mülâkatta kime ne sorulacak bilen var mı? Yok! O yüzden yazılı sınavlara çalışmak için yöntem geliştirmek gereksiz, mülâkat için mutlaka yeni yöntem ve teknikler oluşturulmalı ve geliştirilmeli. O yüzden bu yazımızda ileride mülâkata girecek adaylara yol göstermesi açısından mülâkata çalışma yöntemlerini sıraladık.

Diğer adaylardan en az 20 puan önde başlamak istiyorsanız ilk önce sendikanızı değiştireceksiniz. Hemen yandaş bir sendikaya üye olun. Bu ayet gibi zorunlu; ekmek gibi, su gibi gerekli! Yandaş bir sendika üyesi değilseniz mülâkata çalışma yöntemlerini bire bir bile uygulasanız her halükârda 20 puan geridesiniz demektir. Yandaş bir sendikaya üye olduktan sonra okulunuzdan birkaç öğretmeni cebren ve hile ile üye yapın ki yeni sendikanızı özümsediğinizi, içselleştirdiğinizi yandaş sendika yöneticilerine gösterin. Okuldaki üye kaydetme başarınız mülâkat puanınızla aynı paralellikte olacak, unutmayın. Burada mutâbıksak diğer yöntemlere geçelim.

Mülâkata girmeden önce Sütlüce’ deki Kerâmettin Dede Türbesi’ ni ziyaret edip puan dilenin. Tabi ki okunmuş suyu içmeyi unutmayın. Okunmuş suyu yazılı sınavdan önce içmenin hiçbir faydası olmaz çünkü yalnızca mülâkatta etkisini gösterir. Tecrübeyle sabit! Mülâkata okunmuş su içerek girenler, hep yüksek puan alır.

Yazılı sınavınızın düşük olmasına sakın aldırmayın. Mülâkat boşuna mı var? Yazılı puanı düşük adaya yüksek mülâkat puanı verilecek ki bayram sabahı harçlık alıp sevindirik olan çocuklar gibi neşeniz yerine gelsin. 

Olur ya mülâkat heyetinin kafası karışıktır, isim benzerliği olabilir, yorgunluk vardır, hakkınızda yeteri kadar torpil atılmamıştır siz her ihtimale karşı ihtiyatlı olun ve kesinlikle mülâkata çağla bıyık bırakarak gidin, sözlü sınav heyeti sizi tipinizden tanısın. 

Ayrıca İstanbul’ da sınava giren 66 Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi öğretmeninden mülâkat puanı yazılı sınavından yüksek olan 53’ ü kutluyorum. Sözlü sınavda hiçbir branş %80 başarı sağlayamamış. Türkiye gerçeklerinden bahsettiğim yazımı Tevfik Fikret’ in ’’Hân-ı Yağma’’ başlıklı şiirinin nakarat kısmıyla bitirmek istiyorum:

Yiyin efendiler yiyin, bu hân-ı iştihâ sizin
Doyunca, tıksırınca, çatlayıncaya kadar yiyin! 

Mülâkatla ilgili diğer yazılarım: 

1-) Mülâkatın Mağdurları
http://www.habererk.com/yazi/1583/mulakatin-magdurlari#.VGwSQtKsV1Y

2-) Şube Müdürlüğü Mülâkatına İki Şiir
http://www.habererk.com/yazi/534/sube-mudurlugu-mulakatina-iki-siir#.VGwSSdKsV1Y

3-) Mülâkatlar Ülkesinden Rotasyonlar Ülkesine
http://www.habererk.com/yazi/1223/mulakatlar-ulkesinden-rotasyonlar-ulkesine#.VGwS69KsV1Y

 

Yücel ÖNDER
Türk Eğitim-Sen
Esenler İlçe Başkanı