Digitürk  dün gündeme bomba gibi düşen bir sansür kararı aldı. Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’ndan gelen yazı sonrası Kanaltürk, Samanyolu TV, Mehtap TV, S Haber , Bugün TV, Yumurcak TV ve Irmak TV kanallarını platformdan çıkardı. 

'Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, “Anayasal Düzene Karşı İşlenen Suçlar Soruşturma Bürosu” tarafından yapılan bir soruşturma ile ilgili olarak Şirketimize resmi bir yazı tebliğ edilmiştir.

Söz konusu yazının içeriği gereği yasal zorunluluktan dolayı Kanaltürk, Samanyolu TV, Mehtap TV, S Haber (Samanyolu Haber), Bugün TV, Yumurcak TV ve Irmak TV kanalları platformumuzdan çıkarılmıştır.

Kamuoyuna saygılarımızla duyururuz.' şeklinde yapılan açıklama alınan kararın sansür olduğu görüşünü de destekledi. Sadece Samanyolu Yayın Grubu ve İpek Medya Grubu’nun kanallarının karartılması tepki toplarken hukuksuz uygulamada en dikkat çeken yönlerden birisi de  yayını durdurulan kanallardan birinin çocuk yayını yapan Yumurcak TV olmasıydı. 

Haber kanalları genel yayın yönetmenlerini kendilerini ekranlarından ifade ederken Yumurcak TV Genel Yayın Yönetmeni Elif Eren İpek ise konuşmamıştı. 

yapan sansüre uğrayan çocuk kanalının sorumlusu İpek, “Yayın Grubu Başkanımızın 298 gündür hukuksuz bir şekilde cezaevinde tutulduğu bir ülkede yapılan bu uygulamalar gerçekten inanılır gibi değil. Yumurcak TV hedef kitlesi çocuklar olan bir kanal. Bizim hangi karakterimiz anayasayı tehdit ediyor? Caillou mu?, Niloya mı?, Can mı? Hangisi terör kapsamında değerlendiriliyor ki Türkiye'nin en çok izlenen çocuk kanalının yayınları soruşturma süresince durduruluyor” dedi..

ÇOCUKLARA SANSÜR KAVRAMI BU YAŞTA ÖĞRETİLİYOR

Verilen karar üzerine tepkili olan İpek, "Çocukların dünyasına sansür gibi bir kavramın daha bu yaşlarda sokuluyor olması çok üzüntü verici. Yumurcak TV açıldığı günden beri sorumlu yayıncılık ilkesiyle hareket ediyor. Yayınladığımız her bir dakika çok sıkı denetimlerden geçerek yayına veriliyor. Alanında uzman psikolog ve eğitimcilerle çalışıyoruz. Hal böyle olunca aileler bize çocuklarını rahatlıkla emanet ediyorlar. Yayın saatinde yaptığımız 10 dakikalık bir değişimin bile çocukların dünyasında çok farklı etkileri oluyor” diye ekledi. 
KiMSENİN ÇOCUKLARA BUNU YAPMAYA HAKKI YOK 

Çocuk kanalının izleyici olan çocuklar ve aileler üzerindeki önemini vurgulayan İpek “Engelli kızının bir tek Caillou'yu izleyip rahatladığını belirten anneler, akşamları Arka Bahçede Bilim'i izlemeden yatmak istemeyen çocuğu için yayın saatinde değişiklik yapılmasını isteyen aileler... Biz bu samimi istekleri olabildiğince yerine getirmeye çalışan bir kanalız. Çünkü biz bir aileyiz. Digitürk'ün bu uygulamasından sonra iki gündür çalışma arkadaşlarım telefonlara ve e- maillere cevap vermeye yetişemiyorlar. Aileler ve çocuklar bu  sansürü bir türlü anlayamıyorlar. Kimsenin çocuklara bunu yapmaya hakkı yok. Dünyanın hiçbir yerinde böyle bir uygulama yok. Biz en çok da Yumurcak TV izleyen çocuklarımız adına üzgünüz” şeklinde konuştu. 

İZAHI OLMAYANIN MİZAHI OLUR 

Sosyal medya üzerinden Yumurcak TV’deki çizgi film karakterleri ile hazırladıkları görsellerle tepki göstermesini de değerlendiren İpek, “İnsanlar tepkilerini farklı mecralarda gösteriyorlar. Sosyal medya da bunlardan bir tanesi. İçinde Caillou'nun, Gilbert'ın terörün, darbenin geçtiği capsler gördüm. İzahı olmayan şeylerin elbette ki mizahı oluyor. Maalesef son dönemde aklı başında cümlelerle açıklanamayan ve ancak mizaha konu olabilecek olaylar yaşıyoruz” dedi.  

Editör: TE Bilişim