2 bakan çocuğunun tutuklanmasına varan yolsuzluk ve rüşvet operasyonuyla ilgili tartışmalar tüm hızıyla devam ediyor. Operasyonun ardından, şube müdürü polislerin il emniyet müdürlerine, savcıların ise Adalet Bakanlığı'na haber vermemis tartışma konusu olurken, Zaman Gazetesi'nin 4 yıl önce şimdikinden çok farklı bir tutum izlediği ortaya çıktı. 

ZAMAN 4 YL ÖNCE "HUKUK SKANDALI" DEMİŞTİ
Bugünkü soruşturmada, soruşturmayı yürüten savcıların bakanlığa haber vermesi gerekmetiği tezini savunan Zaman, 4 yıl önce İlhan Cihaner'i dini cemaatlere yönelik başlattığı soruşturmayı bakanlığa bildirmemekle suçlamış, olayı da "hukuk skandalı" olarak nitelemişti. 

Zaman'ın 2 Eylül 2009 tarihli haberinde, dönemin Erzincan Cumhuriyet Başsavcısı İlhan Cihaner'le ilgili şu cümleler kullanılmıştı: "Cihaner'in 16 ilde dini cemaatlere yönelik soruşturma başlattığı ve bunu 2 yıl boyunca Adalet Bakanlığı'ndan gizlediği ortaya çıktı."

İŞTE 4 YIL ÖNCEKİ O HABER
Cihaner'in Ergenekon davası kapsamında hakkında inceleme başlatılması üzerine böyle bir girişimde bulunduğu ileri sürülüyor. Adalet Bakanlığı müfettişlerinin Cihaner hakkında hazırladığı dosya, Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu'nda (HSYK) ele alınacak.

İbrahim Murat Gündüz: “Vefatının 27.yılında rahmet ve sevgiyle anıyoruz. Mekanın cennet olsun Başbuğum.” İbrahim Murat Gündüz: “Vefatının 27.yılında rahmet ve sevgiyle anıyoruz. Mekanın cennet olsun Başbuğum.”

Dosyada, Cihaner'in 2007 yılında başlattığı soruşturmayı 2009 yılında bakanlığa bildirdiğinin altı çiziliyor. Dosyayı Erzincan Adliyesi'nde bir savcıya havale etmek yerine bizzat kendisinin yürüttüğüne işaret ediliyor. İsmailağa Cemaati ile ilgili soruşturma sırasında yetkisini aşarak Erzurum, Van, Kelkit, Iğdır, Bayburt, Doğubayazıt, Kars, Aşkale, Sarıkamış ve Gümüşhane gibi yerlere talimat gönderdiği ve birçok kişinin evinde arama yapılmasını ve gözaltına alınan kişilerin Erzincan'a getirilmesini emrettiği ileri sürülüyor. Cihaner'in bu süreçte İsmailağa Cemaati ve Fethullah Gülen'e yakın olduğunu iddia ettiği isimlerin İBDA-C ve Hizbullah üyesi oldukları gerekçesiyle telefonlarını dinlettiği de dosyada yer alıyor. Arama işlemleri için talimat gönderilen savcılıklar emniyete haber vermişken Cihaner'in aramaları jandarmaya yaptırması dikkat çeken bir başka ayrıntı. Adalet Bakanlığı müfettişleri İlhan Cihaner'in Erzincan Valiliği ve Erzurum Cumhuriyet Başsavcı Vekilliği'ne küçük düşürücü yazılar yazdığını da soruşturma evrakına ekledi.

Editör: TE Bilişim