Uzaydan çektiği Türkiye fotoğraflarıyla bilinen Rus kozmonot Oleg Artemyev (53), Türkiye’yi uzaydan yorumlarken, “Bizim istasyonumuz hem gece hem gündüz Türkiye’nin üzerinden geçiyor. Bu güzelliği gördüğüm zaman da her zaman elim fotoğraf makinesine gidip, fotoğraf çekesim geliyor” ifadelerini kullandı. 

DHA mikrofonuna konuşan Oleg Artemyev, Uzay Kaşifleri Derneği'nce (Association of Space Explorers-ASE), 34’üncüsü düzenlenen Planetary Congress’e katılmak üzere Bursa’ya geldi ve Türkiye’nin uzay ve havacılık temalı ilk interaktif eğitim merkezi Gökmen Uzay Havacılık Eğitim Merkezi (GUHEM) ile Bursa Business School’un ev sahipliğinde, Uludağ’da buluştu. 

UZAY2

İstanbul, Antalya ve Van Gölü’nü fotoğraflayan Rus kozmonot, Türkiye’nin uzaydan bakıldığında dünya üzerindeki en güzel yerlerden bir tanesi olduğunu söyledi. Artemyev, “Türkiye uzaydan çok güzel görünüyor. Ve dünyada en güzel yerlerden bir tanesidir, uzaydan bakıldığı zaman özellikle. Ve bizim istasyonumuz hem gece hem gündüz Türkiye’nin üzerinden geçiyor. Bu güzelliği gördüğüm zaman da her zaman elim fotoğraf makinesine gidip, fotoğraf çekesim geliyordu.” dedi. 

Rus vatandaşlarının Türkiye’yi ziyaret ettiğine dikkat çeken Artemyev, “Rus vatandaşları Antalya Kemer’e geliyorlar, Ankara, İstanbul’a da geliyorlar. Bunun dışında arkadaşlarım bana, ‘Ben Antalya’dayım, Kemer’deyim. Benim fotoğraflarımı uzaydan çeker misin?’ diyorlardı. Ve ben onların ricalarını yerine getiriyordum” diyerek arkadaşlarının isteklerini yerine getirdiğini belirtti. 

UZAY1

Ayrıca İstanbul Boğazı’nın yerinin ise kendisi için çok özel olduğunu belirten Artemyev, “Aslında Türkiye’yi bulmak çok zor değil. Çünkü Türkiye’nin alametifarikası, Boğaziçi ve Boğaziçi’ni bulabildiğim için, kolayca Türkiye’yi bulabiliyordum” sözlerini söyledi. 

Artemyev, ilk Türk kadın astronotun da uzaya çıkmasını heyecanla beklediğini söylerken İlk Türk uzay yolcuları Alper Gezeravcı ile Tuva Cihangir Atasever’in, Cumhuriyet’in 100’üncü yılında uzaya çıkacak olmasının çok heyecan verici ve anlamlı olduğunu belirten ifadelere de konuşmasında yer verdi; 

“Uzaya çıkmak için geç kalmadınız, çünkü dünyada 200 tane ülke var. Ve uzaya çıkan çok az ülke var. Ve şu anda da çok iyi bir tarih. Cumhuriyet’in 100’üncü yıl dönümü kutlanıyor ve bu nedenle de tam bu yıla denk gelmesi güzel. Fakat Türkiye’den yakın zamanda ilk Türk kadının da uzaya çıkmasını bekliyoruz. Türk astronotlarının uzaya çıkışının başarılı geçmesini diliyorum. İlk Türk kadının da bir an önce uzaya gönderilmesini, gidip gelmesini temenni ediyorum. Türkiye’nin de kendi uzay mekiklerini gönderebileceği bir sahasının olmasını, yakın zamanda böyle bir alan açmasını diliyorum” 

Editör: Buse Ceren Balta