Ukrayna Donanması, Karadeniz'deki Yılan Adası'nda kendilerine 'teslim ol' çağrısı yapan Rus askerlerine verdikleri "Gidin kendinizi b.cerin" yanıtıyla uluslararası basında ilgi odağı olan 13 askerin hâlâ hayatta olduğunu açıkladı. 

Donanmanın Facebook sayfasından yapılan açıklamada, "Kardeşlerimiz hayatta ve iyi" denildi. 

'MÜHİMMATLARI BİTTİ, TESLİM OLDULAR'

Adadaki sınır muhafızlarının ve denizcilerin 'Rus işgalcilerin saldırılarını iki defa cesurca püskürttüğü ama mühimmatları bittiği için savaşmaya devam edemediği' belirtildi. Açıklamada Rusya, adadaki deniz fenerleri, kuleler ve antenler dahil 'altyapının tamamını' yok etmekle ve anakarayla iletişimi kesmekle suçlandı.

'RUSYA İNSANİ YARDIM GEMİSİNE DE EL KOYDU'

Ukrayna Donanması Rus güçlerini aynı zamanda, adaya insani görevle gönderilen sivil bir arama kurtarma gemisinin mürettebatı ile onlara eşlik eden iki din görevlisini de yasadışı şekilde gözaltına almakla suçladı. Açıklamada, "Muharip olmayan ve askeri görevi bulunmayan sivil bir gemiye yasadışı şekilde el konması savaş kurallarının ve uluslararası insancıl hukukun bir ihlalidir" denildi.

UKRAYNA 'ÖLDÜRÜLDÜLER' DEMİŞTİ

Kırım'ın 300 kilometre batısında bulunan Yılan Adası, harekâtın başladığı perşembe günü Rusya'nın kontrolüne geçmişti. Askerler, Rus savaş gemisi ile aralarında geçtiği belirtilen konuşmanın ses kaydının yayınlanması sonrası Ukrayna'da kahraman ilan edilmişti. Konuşmada gemiden 'teslim ol' çağrısı yapılıyor, askerlerin ise "Gidin kendinizi b.cerin" yanıtını verdiği duyuluyordu.

Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy de Rusya'nın operasyonunun ilk gününde yaptığı açıklamada askerlerin 'kahramanca' öldüğünü söylemişti. "[Yılan Adası'ndaki] Bütün sınır muhafızları kahramanca öldü ama teslim olmadı" diyen Zelenskiy, askerlere Ukrayna Kahramanı madalyasının verileceğini açıklamıştı.

RUSYA CUMA GÜNÜ 'TESLİM OLDULAR' DEMİŞTİ

Rusya Savunma Bakanlığı ise cuma günü yaptığı açıklamada, Yılan Adası'nda 82 Ukraynalı askerin 'silahlarını bırakıp gönüllü olarak teslim olduğunu' duyurmuştu. Bakanlık sözcüsü, askerlerden 'savaşa katılmayacaklarına' dair bir belge imzalanmasının istendiğini ve 'yakın zamanda ailelerine teslim edileceklerini' söylemişti. Rusya, burada teslim olduğu belirtilen askerlerden bazılarının da "Ölmedik, hayattayız" dedikleri görüntüleri yayınlamıştı.

YILAN ADASI NEREDE?

Yılan Adası Karadeniz'de, Ukrayna ile Romanya sınırlarına yakın bir noktada yer alıyor. Ada, Ukrayna kıyılarının 48 kilometre açığında ve Rusya'nın 2014'te ilhak ettiği Kırım'ın 300 kilometre batısında bulunuyor.

Sadece 16 kilometrekarelik bir yüzölçüme sahip olmakla beraber, stratejik lokasyonu ve petrol dahil doğal kaynaklara sahip olduğunun düşünülmesi nedeniyle önem taşıyor. Bir deniz araştırma istasyonuna da ev sahipliği yapan ada yakın tarihte, deniz sınırları konusunda Ukrayna ile Romanya arasında tartışmalara da neden olmuştu.

Editör: TE Bilişim