Sn. Erdoğan, “Biz Rusya’ya dedik ki, siz aradan çekilin, bizi rejimle baş başa bırakın biz gereğini yaparız.” Dediğini söylüyor.

Rusya Suriye’den çekilir mi, Esad’ı sahipsiz bırakır mı?

Böyle bir olasılığa inanılıyorsa; ya Putin’i tanımıyorsunuz ya Rusya’nın emellerinden bi habersiniz ya da kusura bakmayın ama çok saf ve iyi niyetlisiniz.

Rusya, Çarlık döneminden bu yana sıcak sulara inme siyaseti gütmektedir. Rusya 1950’lerden beri (zaman zaman kesintiye uğrasa da) Suriye’de bulunmaktadır. Rusya baba Esad’ın da en iyi müttefiki idi.

Durum ve emel bu iken, Rusya’nın çekilmesini ve Esad’ı sahipsiz bırakması beklenebilir mi?

Ne oldu?

Şanlı TSK, salya sümük Fetö’nün isteğiyle Ergenekon- Balyoz hareketleriyle budanmasına rağmen Ortadoğu’nun ve Avrupa’nın en güçlü ve en caydırıcı ordusu konumundadır.

Elbette bu şanlı ordu, Suriye ile baş başa kaldığında 36 saatte Suriye’nin işini bitirecek güç ve kudrette.

Fakat bir de zurnanın zırt dediği yer var.

Rusya, bizim şehitlerimizden sonra azıcık durumu gevşetti. Ne oldu Esad ve Suriye yalpaladı, eylem yapamaz duruma geldi ki, Suriye hava sahası Türk savaş uçaklarına kapalı olmasına rağmen.

Sonra ne oldu?

Putin baktı ki, Esad yalpalıyor, yeniden devreye girdi ve Lazkiye’ye giden en önemli M-5 ve M-4 karayolu ile çok büyük önem arz eden Sekarip’in kontrolünü tekrar muhaliflerin elinden aldı ve buranın güvenliğinin sağlanmasını da Rus polislere devretti. Şunu asla unutmayın dans etmeye çalıştığınız Putin, iyi eğitim almış, donanımlı, iyi bir strateji uzmanı önemli bir KGB ajanıdır. ABD ve Batı bize yaklaştıkça yeni oyunlar ortaya sürmekte.

Biz ne yapıyoruz?

İç siyasette hamaset nutukları atıyoruz. “Kanları yerde kalmadı” da bir başarıdır. Ama esas başarı, o mübarek kanları akıtmamak ve şehitler tepesini doldurtmamaktır.

Diyelim ki, Esad devrildi mümkün görünmüyor ya! Sonuç ne olacak? Biz Suriye’den toprak mı alacağız? Musul, Kerkük ve Erbil’i ilhak mı edeceğiz? İdlib Türk toprağı mı olacak?

Suriye’yi yedirirler mi?

Türkiye er ya da geç burada bir antlaşma yapmayacak mı? Katil Esad Suriye’nin meşru hükümetinin meşru başkanı değil mi? Bizim muhatap kim olacak bu antlaşmayı kiminle imzalayacağız?

Nereden bakarsak bakalım işimiz zor. Kimilerinin dediği gibi girmek kolaydı ama asıl sorun nasıl çıkmak olacak gibi!..

Bölgede Rusya, ABD var ama neden hep biz şehit veriyoruz, neden ABD ve Rus askerleri ölmüyor?

Biz, Suriye’deki radikal dini çetelere destek veriyor imajından da algısından da acilen kurtulmalıyız. Monşerlerin yerine büyükelçi atadığımız yandaşlar, bu işi neden beceremiyorlar? Türkiye’nin haklı davasını neden anlatamıyorlar, neden komşularımızla barışı değil de zıtlaşmayı tercih ediyoruz?

Rusya’nın aradan çekilmesini, Rusya’nın Suriye’den çekilmesini, Rusya’nın alandan ayrılmasını beklemek en basit deyişle dünya diplomasisini bilmiyoruz demektir.

Tanrı teala devletimize zeval vermesin, şanlı ordumuzu karada, havada, denizde her an her yerde muzaffer eylesin. Bir ve beraberliğimiz bozulmasın.