Diyet yapanları aç bırakmadan kilo verdirmesiyle bilinen kefirin faydaları saymakla bitmiyor. Bağışıklık sistemini güçlendirmesi, sindirim sistemini düzenlemesi, kansızlığı önlemesi, kronik yorgunluğu gidirmesinin yanı sıra diyette de sıklıkla kullanılan kefir, diyet menülerinin olmazsa olmazı haline geldi.

Peki 

2 haftada  kilo verdiren kefir diyeti nasıl yapılıyor? 

-İlk hafta

Sabah uyanır uyanmaz aç karnına 2 su bardağı sade kefir tüketin.

Daha sonra kahvaltı öğle ve akşam yemeğinde yasaklı yiyecekler haricinde kalan besinleri ölçülü bir şekilde tüketmeniz tavsiye ediliyor. Özellikle akşam yemeklerinde protein tüketmeye özen gösterin. Haftada bir kere olacak şekilde de balık tüketin.

İçeceklerde gün içinde gazlı olanları sakın tüketmeyin. Bunu yerine şekersiz çay, kahve ya da sade soda tüketebilirsiniz.
Akşam saat 19,00'dan sonra bir şey tüketmemeye dikkat edin. 

-İkinci hafta

Sabah uyanır uyanmaz yine ilk hafta gibi aç karnına 2 su bardağı sade kefir tüketin.

Kahvaltıda yasak yiyecekler haricinde diğer yiyecekler serbest ama ölçülü tüketmeye devam edin. Hiçbir şeyin dozunu fazla kaçırmayın.

Sadece ilk haftadan farklı olarak öğlen ve akşam yemeklerinden yarım saat önce 1 bardak kefir için.

Akşamları salata ile birlikte et ya da tavuk tüketmeye devam edin. Bu diyette en önemli şeylerden biri kefir proteinle desteklemek

Marketlerden de satın alabileceğiniz gibi evde mayalandırma işlemini yaparak kendi kefirinizi yapabilirsiniz. Evde yapılan kefirin her zaman daha sağlıklı ve faydalı olduğunu unutmayın!

KALORİ MİKTARI DÜŞÜK

1 su bardağı tam yağlı sade kefir 105 kaloridir. Kefirdeki kalori miktarı düşük olduğu için her daim tüketilebilir ve uzun süre tok tuttuğu için en çok tavsiye edilen diyet ürünlerden biridir.

KEFİRİN FAYDALARI

-Damar sertliğinin önüne geçer.

-Kas kasılmalarını önleme konusunda yardımcı olur. 

-Kansızlığı önler.

-Kronik yorgunluk ve halsizliği giderilmesi konusunda etkilidir.

-İdrar yolu iltihabı tedavisine destek olur. 

-Vücut direncini artırma bakımından önemli rol oynar.

-İyileşme sürecini hızlandırır.

-Cilt, göz, tırnak ve diş sağlığı üzerinde olumlu etkileri vardır.

-Kilo kontrolü bakımından son derece yardımcıdır.

-İçinde bulunan magnezyum ve kalsiyum sayesinde kemik ve kasların güçlenmesini sağlar. Bu açıdan spor yapanlar için de oldukça faydalı bir besin maddesidir.

-Bakteriler aracılığıyla mayalanarak oluştuğu için probiyotik bir ürün olan kefir bağırsak sağlığının düzenlenmesi için çok önemlidir. Bağırsaktaki yararlı bakterilerin artmasını ve zararlı bakterilerin kötü etkilerinin ortadan kaldırılmasını sağlar ve kabızlığı önler. Yararlı bakterileri artırdığı için ishali de önler.

-Tok tutma özelliği nedeniyle kilo vermeye yardımcı olur. Aynı zamanda metabolizmayı da hızlandırır. Bu nedenle metabolizması yavaş çalıştığı için kilo vermekte zorlanan kişiler için oldukça faydalıdır.

-Enerji vererek yorgun hissetme durumunun önüne geçer.

-Yüksek magnezyum ve kalsiyum barındırması nedeniyle menopoz döneminde kemik erimesinin önüne geçer.

-İçinde bulundurduğu vitaminler sayesinde cildin güzelleşmesini ve ışıldamasını sağlar.

-Probiyotik içeriği ve bünyesinde yararlı bakteriler bulundurduğu için bağışıklık sisteminin güçlendirerek hastalıkların önlenmesine yardımcı olabilir.

-Tümör oluşumunu engelleyebilir ve oluşmuş tümörlerin büyümesini durdurabilir.

Kefir; Balkanlar, Doğu Avrupa ve Kafkasya orijinli,  özel bir mezofilik simbiyotik kültür türü olan kefir tanelerinden yapılan ince yoğurt veya ayran benzeri fermente bir süt içeceği. Kefir, Kuzey Kafkasya'dan dünyaya yayılmıştır

Editör: Yadigar Hanım