Adana'da topuk kanı sayesinde 3 kardeşin hayatı kurtuldu

Adana'da topuk kanı sayesinde 3 kardeşin hayatı kurtuldu
Adana'da bir ailenin 10 yaşındaki çocuğunun topuk kanı sayesinde erken teşhis edilen fenilketonüri hastalığı, ağabey ve ablasının da hayatını kurtardı.

Adana'da yaşayan Hasan ve Cennet Kara çiftinin 10 yaşındaki oğulları E.K.'nin doğumunda alınan topuk kanı sayesinde fenilketonüri hastalığı erken teşhis edildi. Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Balcalı Hastanesi'nde başlatılan tedavi ve diyet programıyla E.K., sağlıklı bir şekilde büyüdü.

E.K.'nin erken teşhisi, daha önce doğmuş olan ağabeyi O.K. ve ablası Ö.K.'nin de aynı hastalığa sahip olduğunu ortaya çıkardı. Ağabey ve ablaya da tedavi uygulandı ve sağlık sorunları giderildi. Abla Ö.K.'nin durumunda, fenilketonürili kadınlarda görülen düşük doğum ağırlığı, kalp sorunları ve zihinsel engelli bebek doğum risklerinin de önüne geçildi.

Ulusal Çocuk Beslenme ve Metabolizma Derneği Başkanı ve ÇÜ Tıp Fakültesi Balcalı Hastanesi Çocuk Metabolizma Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Neslihan Önenli Mungan, topuk kanı taramasının önemini vurgulayarak, erken tanı sayesinde fenilketonürili çocukların sağlıklı akranlarından ayırt edilemeyeceğini belirtti. Mungan, topuk kanı alımının güvenli ve zararsız olduğunu, çocukların hayatlarını ve geleceklerini korumak için bu taramanın önemine dikkat çekti.

241288-2.jpg

Kaynak:DHA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.