Dijital cihazlarla oyun bağımlılığının gelişme çağındaki çocukları ve gençleri sadece zihinsel olarak değil, ortopedik açıdan da olumsuz etkilediğini belirten Ege Liva Hastanesi Çocuk Hastalıkları Uzmanı Dr. Fulya Erdem, “Bilgisayar başında uzun süre hareketsiz kalmak duruş bozukluklarına, kas gücünün azalmasına ve vücudun estetik olarak bozulmasına neden oluyor.

Bu durum ‘Yalancı kamburluk’ denilen durumun ortaya çıkmasına neden oluyor. Özellikle kışın ve tatil dönemlerinde çocuklar bilgisayar başından kalkmaz oldu. Maalesef anne babalar da çocukların bilgisayar başında saatlerce sessiz sedasız durmasına cazip buluyor. Bu yanlıştan bir an önce dönülmez ise gelecek nesilde ciddi sıkıntılar ortaya çıkabilir” diye konuştu.

“BOYUN VE SIRT KASLARI OLUMSUZ ETKİLENİYOR”

Gelişme çağındaki çocukların ‘oyun bağımlılığı’ adını verdikleri bu alışkanlıktan dolayı zihinsel açıdan olduğu gibi ortopedik açıdan da ciddi zarar gördüğünü kaydeden Erdem, “Uzun süreli aynı pozisyonda kalmaya bağlı olarak boyun ve sırt kaslarında kasılma ve elde uyuşmalar oluşur. Bu durum, boyun ve bel ağrılarına yol açar. Sinir baskısı sonucunda kol ve ellerde uyuşmalar oluşur. Hareketsizlik sonucu kilo alma ve eklemlerde bozukluklar meydana gelir.

Bu durum kas gücünün azalması ve vücudun estetik olarak bozulması ile sonuçlanır. Çocuklar bilgisayar, tablet ve telefona hiç temas etmesin demiyoruz. Ancak bunun mutlaka bir ölçüsü olmalı. Hekimler olarak çocukların elektronik cihazlarla değil hareketli eski oyunlarla oynamasını tavsiye ediyoruz. Gerekirse büyükler bu oyunlarda çocuklarına eşlik etmelidir” ifadelerini kullandı.

Kaynak: iha