Koronavirüse karşı geliştirilen koronavirüs aşılarından Pfizer ve BioNTech’in geliştirdiği aşının binlerce dozunun çöpe gittiği bilgisine ulaşıldı.

Birçok fakir ülkeye aşı ulaşmazken binlerce doz aşının israf edilmesi büyük tepki çekti.

Sözcü’nün Reuters’ten aktardığı habere göre, Pfizer ve BioNTech’in geliştirdiği ve başta AB ülkeleri olmak üzere birçok bölgede kullanılan aşının şişelerindeki dozaj farkı dolayısıyla milyonlarca dozluk aşı çöpe gidecek. Öyle ki aşı şişesinin üzerinde 5 dozluk aşı ibaresinin yer aldığı fakat aslında şişeden 6 dozluk aşı çıktığı belirtiliyor.

“İki dozluk bir aşı için 200.000 şişeden 6 doz aşı çıkarsa 600.000 kişi aşı olabilir, 5 doz çıkartılırsa ve geri kalanı çöpe atılırsa 500.000 kişi aşı olabilir” hesaplaması yapılıyor.Öte yandan bazı Fransız yetkililer, aşının dozunu artırmaya yarayan şırıngalara erişim olmadığını da söyledi. İsviçre’de de standart olarak bir şişeden 5 doz aşı çıkarılması gerektiği çağrısı gelirken, Basel’deki kriz yönetim ekibinin sözcüsü Rolf Wirz, "5 doz kanıtlanmış ve güvenilir bir metot" açıklamasını yaptı. Fransa’da 1 ml’lik şırınga bulunamazken Almanya’nın da bazı bölgelerinde 1 ml’lik şırınga olduğu fakat diğer bölgelerde bulunmadığı belirtildi.Öte yandan Dünya Sağlık Örgütü ise fakir ülkelere aşı ulaşmadığı uyarısında bulunmuştu.

Editör: TE Bilişim