Çoğu bireyin çalışma koşullarının ağır olması sonucunda ortaya çıkan boyun tutulması rahatsızlığı oldukça ciddi sıkıntılara neden olmaktadır. Masa başı işi çalışanlarda da görülen bu rahatsızlık omur ve kol kısımlarında uyuşmalar ile kendisini göstermektedir.

İnsan vücudundaki kasların hasar görmesi sonrasında ortaya çıkan boyun tutulması savunma mekanizmasında ağır tahribatlarla kendisini belli eder. Sürekli aynı pozisyonda çalışarak ya da uyku esnasında ters bir hareket yapıldığında acı bir his veren boyun tutulması egzersizden uzak hareketsiz bir yaşam süren kişilerde de sıklıkla görülmektedir.

Boyun Tutulması Belirtileri

Bu rahatsızlık süresince ağrılar 3-4 gün kadar geçmediği takdirde bireyin mutlaka bir uzman doktora görünmesinde fayda vardır. Bu kısımda başlayan ağrı tedavi edilmediği zamanlarda sır, omuz ve baş bölgesine kadar ilerleyebilmektedir. Bu bağlamda boyun tutulmalarında erken tanının önemi oldukça fazladır.

Kişiyi oldukça rahatsız eden boyun tutulmasının en büyük belirtileri arasında omuz, kol ya da sırt bölgesinde ağrılar, kol, omuz veya boyun bölgelerinde uyuşmalar, şiddetli baş ağrısı, boyun ve omuz hizasında aniden oluşan şiddetli ağrılar gösterilebilir.

Boyun Tutulması Tedavi Yöntemleri

Kaslarla birlikte boyun kısmının daha çok yıpranmaması için bir boyunluk ile tedaviye başlanır. Doktorun önerisi doğrultusunda takılan boyunluk o süre zarfında mutlaka çıkarılmadan kullanılmalıdır. Boyunluğun çok fazla sıkılması ya da yanlış bir şekilde takılması sıkıntıya neden olabilir. Bununla beraber hasta fiziksel tedaviye alınır ve egzersizlere başlanır. Bu en etkili tedavi yöntemlerinden birisidir. Çok ileri seviyedeki tutulmalar içinde mutlaka cerrahi operasyon şarttır. Ancak bu yöntem çok nadir kullanılmaz.

Editör: TE Bilişim