Ama gluten herkes için bu kadar masum değil. Gluten intoleransı olanlar ve çölyak hastaları için glutensiz beslenme hayatlarını sorunsuz sürdürebilmeleri için olmazsa olmaz bir şart.

İşte kızına çölyak teşhisi konduktan sonra bir barkod okuma uygulaması geliştiren Adanalı babanın hikayesi diğer tüm çölyak hastalarına ve glutensiz beslenenlere de umut olacak türden.

Çölyak hastalığı ve glutensiz beslenmeyle ilgili daha detaylı bilgi isteyenleri şu listemize alabiliriz: Gluten Nedir, Glutensiz Hayat Hakkında Bilinmesi Gerekenler Nelerdir?

Her şey 9 yaşındaki kızına çölyak hastalığı teşhisi konmasıyla başlıyor

Adana'da yaşayan Mehmet Tanrıseven 9 yaşındaki kızını gelişim geriliği şikayetiyle hastaneye götürdüğünde sindirimi sağlayan yapıların bozulması nedeniyle ince bağırsağında hasarlar oluştuğunu ve çölyak hastası olduğunu öğreniyor.

Böylelikle bu aşamadan sonra Mehmet-Dilek Tanrıseven çifti kızları Berna için glutensiz bir diyet uygulamaya başlıyorlar.

Glutensiz ürünleri bulmanın zorluğu onu harekete geçiriyor

Tabii glutensiz ürün bulmak onlar için çok kolay olmuyor. Hem pahalı hem de bulunması zor olan bu ürünleri bulmak için 20 sayfalık listeyle market market dolaşan Mehmet Bey sonunda hem kızının hem de diğer çölyak hastalarının hayatını kolaylaştıracak bir adım atmaya karar veriyor.

Şöyle açıklıyor Mehmet Bey durumu: "Bu hastalığın bir tedavisinin olmadığını ve kızımızın ömür boyu glutensiz diyet uygulamak zorunda olduğunu öğrendik. Ürünün içerisinde gluten olmasa dahi diğer etkenlerle gluten bulaşmış olabiliyor. Bu da bize büyük bir risk getiriyor. Riski azaltmak için Çölyak dernekleri tarafından glutensiz ürünlerin listesi hazırlanıyor. Ancak 45 bin ürünün bulunduğu yirmi sayfalık bir listeyle alışveriş yapmak çok zor."

Ve tüm çölyak hastalarına umut olan Gluten Scanner ortaya çıkıyor

Önce Avrupa'da kullanımda olan bir barkod okuma uygulamasını kullanmaya yönelen Tanrıseven ailesi ancak uygulamada kayıtlı ürünler Türkiye'de bulunmadığı için bundan fayda sağlayamamış. Mehmet Bey de ben neden buradaki çölyak hastaları için bunun yerel versiyonunu yapmıyorum demiş. Ve mobil uygulama geliştiricilerle bir araya gelerek Android cihazlarda çalışan "Gluten Scanner" isimli yerli bir uygulamaya imza atmış. Kısacası bu uygulama sayesinde markette gördüğünüz ürünlerin paketlerinde yer alan barkodları okutarak gluten içerip içermediğini kontrol edebiliyorsunuz. Müthiş fikir!

Son sözü yine kahraman babamıza bırakalım:

"Glutensiz ürünlere ulaşmayı kolaylaştırmak için araştırmaya yöneldim ve teknolojiden faydalanmaya çalıştım. Tanıdığım bilgisayar programcılarıyla bir araya gelerek yaklaşık 4 aylık bir çalışmayla 'Gluten Scanner' isimli bir program geliştirdik. Barkod okuma yöntemiyle çalışan bu uygulamaya Türkiye'deki glutensiz 45 bin ürünü ekledik. Ürünlerin listesini zaman zaman güncelleyerek hastaların daha çok ürüne ulaşmasını sağlamaya çalışıyoruz. Daha önce marketlerden yaptığımız alışverişlerin süresi 2-3 saati bulabiliyordu. Bu uygulama sayesinde 15-20 dakikada alışverişimizi tamamlayabiliyoruz."

Editör: TE Bilişim