Konuyla ilgili açıklama yapan Kulak Burun Boğaz ve Baş-Boyun Cerrahisi Uzmanı Op. Dr. Abdülkadir Göksel, tarihi 1890’lara dayanan bir tekniği geliştirip “burun sırtı koruyucu cerrahiyi” keşfederek Avrupa ve Amerika’daki meslektaşlarına örnek olduklarını söylüyor.

Kulak Burun Boğaz ve Baş-Boyun Cerrahisi Uzmanı Op. Dr. Abdülkadir Gökse

Teknolojik gelişmeler sayesinde burun sırtı koruyucu cerrahiyi üzerine yenilikler eklendiğini belirten Kulak Burun Boğaz ve Baş-Boyun Cerrahisi Uzmanı Op. Dr. Abdülkadir Göksel: ’’Yakın zamana kadar aletler ve teknoloji yeterli değildi. Ama elimizdeki imkanlarla yapmak kolaylaştı. Avrupa ve Amerika’daki meslektaşlarımız da aynı tekniği uygulamaya başladı’’ diyor.

“Burnu kemersiz bir görünüme kavuşturmak için organın sırtı değil tabanı kullanılıyor. Burnu bir ev gibi düşünün. Çatısı alınıp küçültüleceğine, tabanından içeri sokuluyor. Böylece yerine bastırılan burunun deri, kemik ve kıkırdak yapısı bozulmuyor” diyen Op. Dr. Abdülkadir Göksel, söz konusu yöntemin avantajlarını da şöyle sıralıyor:

-Cilt kaldırılmadığı için şişlik gelişmiyor. Hastanın burun sırtı korunduğu için yabancılaşma hissi olmuyor. Sinir kesilmediği için his kaybı ortaya çıkmıyor. Burun ucu rahat hareket edebiliyor. Cilt ile iskelet arasındaki taşıyıcı bağların hiçbirine dokunulmuyor.

- Ameliyat süresi kısalıyor. Çünkü kemeri ortadan kaldırmak için yaratılan deformasyonu tamir etmeye gerek kalmıyor.

-Törpü yapılmadığı için morluk çok az gelişiyor ya da hiç olmuyor.

-Çatısı çökmüş ve yamulmuş burun riskiyle karşılaşılmıyor.

Burun sırtı koruyucu cerrahi kimlere uygulanabilir?

Kulak Burun Boğaz ve Baş-Boyun Cerrahisi Uzmanı Op. Dr. Abdülkadir Göksel, burun sırtı koruyucu cerrahiyi herkese önermiyor. Genelde 100 hastanın 50’si bu operasyona uygun bulunuyor. Kemerli bir burun yapısı olanlar, burnu yüzüne göre eğik duranlar ve burnunda darlık bulunanlar için bu uygulama iyi bir seçenek sayılıyor.

Travma geçirmiş burunlara tavsiye edilmeyen uygulamanın tekniği erkek hastalarda çok iyi sonuçlar veriyor. Bunun sebebi ise erkekler için daha güçlü bir burun sırtı oluşturulabilme imkanı ile açıklanıyor.

Editör: TE Bilişim