Bunların başında ise evde kalarak dışarı ile temasın kesilmesi geldi. Alınan bu tedbir sonucu olarak 11 Mart’tan bugüne kadar tam 1 ay geçti.

Ecza depolarından ve eczanelerden alınan bilgiye göre, satışlarda ilk sırayı ateş ölçer aldı. İkinci sırada ise Gebelik testinin olması, bireylerin evde kapalı kalması ile orantılı olarak yükselişe geçti.

Normal şartlarda bu tarihlerde googleye verilen reklamların tatil ve ürünleri olması gerekirken, bu reklamlar gebelik testi, ateş ölçer olarak sıralandı.

Gebelik teti fiyatları ise marka ve modele bağlı olarak değişmekle birlikte 2 TL’den 250 TL’ye kadar çıkabiliyor.

Eczacılardan çağrı: Mecbur değilseniz gelmeyin

Öteyandan İstanbul’da 9 eczacı ve eczacının yanında çalışan 15- 16 kişinin koronavirüse yakalandığını belirten İstanbul Eczacı Odası Başkanı Zafer Cenap Sarıalioğlu, “Vatandaştan şunu istiyoruz. Size ‘Sağlık Bakanlığı’ndan maskenizi gidin alın mesajı gelmediği sürece’ lütfen eczaneye gitmeyin. Bu hayatınızı da riske atacak bir yoğunluğa sebep olacaktır” diye konuştu.

Eczanelerin, hastanelerin ardından en riskli ikinci yer olduğunu söyledi. Sarıalioğlu, “Mecbur kalmadıkça eczaneye gelmeyin” dedi.

Eczane içlerinde sosyal mesafe için çizgilerinin çekildiğini ve buna uyulması gerektiğini kaydeden Sarıalioğlu, “Önlemlerimizi ilk günden beri almamıza karşın 20 eczanemiz bu durumdan etkilendi. Oda olarak geçen günlerce eczacılara ve çalışanlara tulum, siperlik alarak dağıttık. Ama bütçe olarak bunu sürdürmemiz mümkün değil. Sağlık Bakanlığı’ndan talepte bulunduk” değerlendirmesini yaptı.

Peki, evde gebelik testi nasıl yapılır?

Hamilelik testi adet kanamasının gecikmesinden 5 gün sonra yapılması gereklidir. Hamilelik testi için eczanelerde satılan gebelik testi uygulaması yapılan test araçları satın alınarak kendi kendine yapılır ya da bir sağlık kuruluşunda kan verme sonucu bu test uygulanabilir.  

Kendi kendine yapılmak istendiğinde; bir miktar idrar test çubuğunda işaretli kısma damlatılır ve 3-5 dakika bekletilir. Tek çizgi negatif (hamile değil) çift çizgi pozitif (hamile) demektir.  

Editör: TE Bilişim