Özellikle aşırı heyecan anlarında ya da korku ve stres gibi benzeri durumlarda ortaya çıkan hıçkırık kimi zaman kişiyi delirtecek seviyelere kadar uzanır. Kısa süreli olan hıçkırıklar bu gibi durumlarda uzun sürelide hissedilebilir.

Stres ve korku esnalarında belirginleşen bir rahatsızlık olan hıçkırık, göğüs ve karın boşluğu arasında bulunan diyaframın kasılması ile meydana gelir. Hıçkırık sırasında ortaya çıkan ses diyaframın aniden kasılması ve soluk alımı esnasında yaşanır. Hıçkırık çoğu zaman kısa sürelidir. Ancak inatçı hıçkırıklar kişinin yakasını bırakmadığı gibi 1 ay süre ile de görülme ihtimali vardır.

Geçmeyen Hıçkırık İçin Dikkat

Bu durumlarda bireyin mutlaka bir uzmana görünmesi gerekmektedir. Hıçkırık aslında kişide saklanan hastalıkları da önceden tanı konulmasına yardımcıdır. Sigara ve alkol bağımlısı olan kişilerde sıklıkla görülen hıçkırık en önemli etkenler arasındadır.

Hıçkırık esnasında su içmek oldukça fayda getirir. Bununla beraber nefes tutmak, tuzlu su ile gargara yapmak ve bir parça ekmek yemek de hıçkırığı geçirebilir.

Geçmeyen ve sürekli hal alan hıçkırık için bir uzman ya da doktora görünmekte fayda bulunmaktadır. Bu tip rahatsızlıklar kalıcı hastalıkların habercisi olabilmektedir. Sinyal olarak da algılanan hıçkırık akciğer ve karaciğer hastalıklarının erken tanısını koymakta yardımcı olur.

Editör: TE Bilişim