KARACİĞER DOSTU ENGİNAR

Sırf ilaç niyetine tüketilmesi gereken enginar, maalesef doğu bölgelerimizde fazla bilinmiyor. Açıkçası pek sevilmiyor da… Oysa enginar, karaciğerin en büyük dostu.

Mart ayının ortalarında görünmeye başlayan ilk enginarlar, Kıbrıs’tan gelenler. Nisan başıyla yerli enginarlar da görünmeye başlar. İzmir Bayrampaşa enginarı (halk dilinde sahte Bayrampaşa olarak da bilinir) nisan, mayıs aylarında; Bursa Bayrampaşa enginarı mayıs ve temmuz ayları arasında çıkar. İzmir’in meşhûr sakız enginarı ise Kasım ve Nisan ayları arasında çıkar.

Enginarın içindeki cynarin, karaciğer ve safra kesesinde biriken nikotin, alkol ve yağın vücuttan atılımını sağlar. Ayrıca vücuttaki amonyak ve kolestrolü azaltır.

Bol A ve B vitamini içerdiğinden atardamar kireçlenmesini önlemekte ve safra kesesi rahatsızlıklarını gidermektedir. Bunun dışında cinsel gücü artırıcı, ateş düşürücü, vücudu kuvvetlendirici ve iştah açıcıdır. Romatizma, ishal, sarılık hastalıklarına ve sinirlere iyi gelir.

Enginarın en bilinen yemeği, zeytinyağlı enginardır. Şu sıralar sofranızda bulundurmayı ihmâl etmeyin.

 Olmadı, yoğurtlu salatasını yapın. Rendelediğiniz enginarları yoğurtla karıştırın. Arzunuza göre tuz ve sarımsak ilâve edin. Küçük doğranmış salatalık ve dereotuyla daha da tatlandırabilirsiniz.

Editör: TE Bilişim