Yorgunluk kendini birçok şekilde gösterebilir; bitkinlik, konsantrasyon problemleri, öfke, sinirlilik hali, davranış bozuklukları, hafıza problemleri, performans düşüklüğü ve daha yavaş tepki gösterme bunların birkaçı. Yorgunluk aynı zamanda obezite, hipertansiyon, depresyon, diyabet gibi medikal sorunlarla da ilişkilendirilmekte.

şte kendinizi sürekli yorgun hissetmenizin nedenleri ve çözüm önerileri:

1. Zihinsel, duygusal ve manevi olarak kendinize uygun olanı yapmamak

Kim olduğunuz ve size iyi gelen şeylerle ilgili hakimiyetinizi kaybetmiş olabilirsiniz. Mutsuz, tatminsiz, stresli veya sadece biraz sıkılmış olabilirsiniz. İlişkiniz veya işiniz sizi mutsuz ediyor, hayatınızın bir alanı enerjinizi sömürüyor olabilir.

2. Doğru beslenmemek

Neyi ne kadar yediğiniz enerji seviyeniz açısından belirleyicidir. Farklı farklı birçok beslenme çeşidi olmakla birlikte tüm beslenme uzmanlarının üzerinde hemfikir oldukları bir şey var; o da şekerli ve işlenmiş gıdaların size kendinizi ağır ve bitkin hissettirdiği. Şekerli ve işlenmiş gıdalar kan şekerini aniden yükseltir, kısa süreliğine enerji seviyesi yükselir ancak daha sonra aniden düşer.

Yanlış beslenme kaynaklı bitkinlik ve yorgunluk duygusunun önüne geçebilmek için öncelikle gerçek ve temiz gıdalarla beslenmelisiniz. İşlenmiş gıdalardan uzak durup, size kendinizi iyi hissettiren, içeriğine güvendiğiniz besinleri tüketmelisiniz.

3. Kötü uyku

Artık hepimiz sağlıklı bir beden için günde 7-9 saat uyumamız gerektiğini öğrendik. Peki yeterli süreyi tutturmanın yanı sıra kaliteli uyku uyuyabiliyor musunuz? Kalitesiz uykunun sebepleri arasında uyku öncesi elektronik cihazlarla vakit geçirmek, rahatsız bir yatak, yanlış yastık, diş gıcırdatma, düzensiz uyku rutini gösteriliyor.

Kaliteli uyku için yapabileceğiniz birçok şey var. Yatağa girmeden 1 saat önce elektronik aletlerden uzaklaşabilirsiniz, rahat bir yastık ve yatağa sahip olduğunuzdan emin olabilirsiniz, düzenli bir uyku rutini oluşturabilirsiniz, sessiz bir ortam yaratabilirsiniz, odanızın karanlık olmasını sağlayabilirsiniz.

4. Çok fazla stresli olmak veya endişe duymak

Stresli olduğunuzda vücudunuz daha fazla kortizon üretir. Stres hormonu olarak da bilinen kortizon, uyku düzeninizi etkileyebilir. Öte yandan stres hormonlarıyla artan endişe duygusu enerjinizi sömürür. Endişelendiğiniz zaman bedeniniz enerji tüketir. Bunu aynı telefonunuzun bataryasını çok fazla kullanan bir uygulama gibi düşünün.

Bunu önlemek için stresinizi azaltacak şeyler bulmalısınız. Yoga, meditasyon ve egzersiz bu konuda çok yardımcı olabilir.

5. Yeterince derin nefes almamak

Derin nefes almak kan dolaşımını artırır, beyin ve kaslara daha fazla oksijen taşınmasını sağlar. Dolaşım sisteminde daha fazla oksijen olması enerji seviyenizi artırır ve daha sağlıklı kaslara, organlara, dokulara sahip olmanızı sağlar.

Derin nefes almak için bilinçli bir çaba harcamanız gerekiyor. Öncelikle rahat bir pozisyon alın. Bir elinizi göğsünüzün üstüne, bir elinizi karnınızın üstüne koyun. Burnunuzdan sakince ve derin bir şekilde nefes alın ve aynı şekilde burundan nefes verin. Ciğerlerinize dolan havanın izlediği yolun farkına varmaya çalışın. Daha sonra aldığınız nefesi göğsünüzün altına, karnınıza doğru ittirmeye çalışın. Böylelikle ilk olarak karnınızın üstündeki elinizin yukarı kalktığını fark edeceksiniz. Nefes verirken de öncelikle karnınızın üzerindeki elinizi aşağıya indirmeye çalışın. Buna birkaç sefer devam edip, diyafram kasınızın hareketlerinin farkına varın.


 

Editör: TE Bilişim