Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Bülent Ertuğrul, artan vakaları değerlendirerek "İngiltere varyantının toplumda hakim suş haline gelmesi olgu sayılarımızı artırdı. Vaka artışı ne yazık ki yoğun bakımda yatan hasta ve yaşamını yitirenlere de yansıdı" dedi. Prof. Ertuğrul, vakaların daha da artacağına dikkat çekerek şöyle konuştu:

HASTANEDE KRİTİK EŞİK AŞILDI

"50 bine dayanan tablo tespit ettiklerimiz. Yani asemptomatik olanlar toplumda dolaşmaya devam ediyor. Asemptomatiklerle beraber bu olgu sayılarının 80-100 bine kadar dayanacağını öngörebiliriz. Bu da ciddi miktarda hasta yükü anlamına gelir. Şu anda bile yataklar dolmaya başladı, yoğun bakımlarda kritik eşik aşıldı; Yüzde 65'e doğru giden bir doluluk oranımız var. Aktif hasta sayımız da 350-400 bin civarında. Bir an önce tam kapanma gerçekleştirmememiz durumunda Ramazan bizim için gerçekten kötü geçecek."

AŞI ÖLÜMDEN KORUYOR

"Vaka arttıkça gençler ve çocuklar da etkilenecek. Çünkü genç grup asemptomatik olduğu için tespit zorlaşıyor. Ve onlar toplumda dolaşmaya devam ettikleri sürece başkaları için risk oluşturuyor. Aşılama çok önemli. Hangi aşı bulunuyorsa o yaptırılmalı. Aşı olanlar ağır hastalık geçirmeyecek. Yani hastaneye yatmaları daha az, hatta neredeyse yok. Ölüm oranları ise sıfır. Yani aşı, ölümden koruyor."

YOĞUN BAKIMLARDA 10 GÜN SONRA YER BULUNAMAYACAK

Türk Yoğun Bakım Derneği Başkanı Prof. Dr. İsmail Cinel, yoğun bakım ünitelerindeki yoğunluğun hızla arttığını söyledi ve "10 gün sonra yoğun bakımda yer bulmak imkansız hale gelecek" dedi. Cinel, İstanbul, Samsun ve Yalova'da son 6 haftadır ciddi oranda artış olduğunu belirterek şöyle konuştu: "Önceleri elimizde 5 yoğun bakım varsa bunların 1'ini Kovid'li hastalara ayırırken, şimdi 5 üniteden 3-4'ünü Kovid'e ayırıyoruz. İstanbul'da hastaneler, servislerini Kovid'e çeviriyor."

KRİTER YOK, HANGİ AŞI VARSA ONU YAPTIRIN

Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Mustafa Necmi İlhan, Çin ve Alman aşısının koruyuculuğunun yüzde 80'den fazla olduğunu belirterek aşı tercihine ilişkin şu değerlendirmede bulundu: "Her ikisinin de etkinliği yüksek, yan etkileri birbirine çok benzer. Aşı olmak, bulaşı engellemiyor; kişi hasta olursa ağır hastalık geçirmesini engelliyor. Vatandaşların yapması gereken, aşılama sırası geldiğinde hangi aşı varsa o aşılardan birini tercih etmek. Tercihte önemli bir kriter yok. Bakanlığın sitesinde 'Şu kişiler bu aşıyı olsun' diye bir şey söz konusu değil."

Vaka sayılarıyla Avrupa birincisi, dünyada dördüncü olduk!

7 Nisan koronavirüs tablosu açıklandı. Bir günde 276 kişi hayatını kaybederken, vaka sayısı ise 54 bin 740 oldu. Açıklanan rakamlarla birlikte Türkiye, Avrupa'da ilk, dünyada ise dördüncü sıraya yerleşti

Sağlık Bakanlığı 7 Nisan 2021 güncel koronavirüs tablosunu açıkladı. Türkiye'de son 24 saatte 54 bin 740 kişinin koronavirüs testi pozitif çıktı, 276 hasta ise hayatını kaybetti. Ağır hasta 2 bin 604 oldu, 35 bin 503 kişinin Kovid-19 tedavisinin/karantinasının sona ermesiyle iyileşen sayısı 3 milyon 194 bin 978'e yükseldi.

Dünya genelinde yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınında vaka sayısı 133 milyon 718 bini, hayatını kaybedenlerin sayısı 2 milyon 900 bini geçti. Vaka sayısı dünyada ilk sırada yer alan ABD'de 31 milyonu geçerken, ikinci sırayı dün 103 bin 558 yeni vaka tespit edilen Hindistan izliyor. Hindistan'ın ardından dünya genelinde vaka sayıları ve 3 bin 829 kişinin hayatını kaybetmesiyle rekor sayıda ölümün görüldüğü Brezilya geliyor.

Kovid-19 kaynaklı can kaybında ise ABD'yi 336 bini geçen ölü sayısı ile Brezilya, 205 bine yakın ölümle Meksika izliyor.

AVRUPA'DA BİRİNCİ, DÜNYADA DÖRDÜNCÜ OLDUK

Ancak dün Türkiye'de açıklanan verilerle, vaka sayılarıyla Avrupa'da birinci, dünyada ise ikinci olduk. Worldometers’ta açıklanan güncel verilerin ardından Türkiye günlük vaka sayısında ise dünyada ikinci sırada yer aldı. Günlük vaka sayısında birinci sırada Hindistan bulunuyor.

Türkiye 54 bin 740 yeni koronavirüs vakası ile salgın başlangıcından bu yana en yüksek sayıyı bildirdi. Türkiye'yi Avrupa'da izleyen ülkelerin sıralaması ise şöyle;

Türkiye 54.740Fransa 30.639Ukrayna 15.415Polonya 14.910Almanya 14.631İtalya 13.708İspanya 8.788Rusya 8.294Hollanda 6.346Çekya 5.522

KORONAVİRÜSÜN 18 MUTASYONUNUN BİRLEŞİMİNDEN OLUŞAN TÜRÜNE RASTLANDI

Brezilya'da yayın yapan O Globo'da yer alan habere göre, Belo Horizonte şehrindeki Minas Gerais Federal Üniversitesi (UFMG) ve Pardini Grubu Araştırma ve Geliştirme Sektörü uzmanları, Rio de Janeiro Federal Üniversitesi iş birliğinde, Kovid-19'un 18 mutasyonun birleşiminden oluşan türüne rastladı.

Söz konusu türün potansiyel olarak tehlikeli olduğunu belirten uzmanlar, bu türdeki daha önce tanımlanmamış 18 mutasyonun içinde Brezilya'nın Amazonas eyaletinde ortaya çıkan P1, Rio de Janeiro'da ortaya çıkan P2, İngiltere'de ortaya çıkan B.1.1.7 ve Güney Afrika'da ortaya çıkan B.1.1.351 türleriyle benzer özellikler gösteren mutasyonların bulunduğunu ifade etti.

UFMG'de görevli virolog Renato Santana, tespit edilen türün daha hızlı yayıldığını veya daha etkili olduğunu söylemek için erken olduğuna dikkati çekerek, "Brezilya'da mevcut türlerle benzer karakteristik özelliklere sahip olduğunu bilmek önemli ancak yeni karakteristik özelliklere de sahip. Bu sanki mevcut türlerin gelişmesi gibi." dedi.

Editör: TE Bilişim