Habertürk yazarı Fatih Altaylı bugünkü yazısını Sağlık Bakanı Fahrettin Koca ile yaptığı görüşmeye ayırdı.

Biontech’in sahibi Türk bilim insanı Prof. Uğur Şahin ile yapılan görüşmeyi soruyorum Bakan’a diyen Altaylı şu ifadeleri kullandı:

"Biontech ile görüştünüz. Onlar da kendi ülkelerine aşı vermek istediklerini söylediler. 1 milyon doz hemen sonrasında 5 milyon doz verebileceklerini söyledikleri söylendi. Ne oldu Biontech aşısı? Niye almadık ya da alamadık”Altaylı'nın sorusun Koca şöyle yanıt verdi:

“Almadığımız doğru bilgi değil. Biontech aşısı da gelecek. Üretimi zor bir aşı, taşıması belirli koşullara bağlı bir aşı. Onlarla da bir yere vardık. Yıl sonuna kadar 25 milyon dozu verebilecekler. Biz bunu erkene çekmeye çalışıyoruz. Yoksa Biontceh aşı da gelecek. Mesele zamanlama. Biz yazdan önce istiyoruz. Yangınımız var. Bir an önce söndürmemiz lazım. Ama Biontech aşısı da gelecek.”

AŞI OLMAK İSTEMEYENLER

"Peki bazı sağlık personeli aşıyı olmak istemezse ne yapacaksınız?" şeklindeki soruya yanıt veren Koca şöyle dedi: “Yapacak bir şey yok. Kimseye zorla aşı yapamayız ama tam hocalarımız belki de canlı yayında bu aşıyı olacaklar. Siz de canlı yayında olmak istediğiniz söylemişsiniz. Siz de canlı yayında olursanız seviniriz. Çünkü bu aşıların güvenli olduğunu herkes görüp; bilmeli. Siyasetçileri değil, bilim insanlarını öne çıkarıp güvenliliği göstermek lazım.”Bakan Koca yerli aşı çalışmaları ile ilgili de şu ifadeleri kullandı: “Erciyes Üniversitesi’nde çalışılmakta olan bu aşı 1. Faz çalışmaları tamamladı ve çok olumlu sonuçlara ulaştı. Ama asıl önemli olan bundan sonrası Şimdi 2. Faza geçiyorlar ve biz de gün be gün,. An be an takip ediyoruz. İkinci faz için belirli miktarda üretim lazım. Bunun için anlaşmalarını yaptılar ve Türkiye’de üretim Pazar günü itibarıyla başladı (Trakya’da Koçak Farma tesislerinde üretiliyor deneme aşıları). Ardından hemen 2. Faz çalışmaları başlayacak. Bunu da hızlıca tamamlayıp 3. Faza geçmek ve Mart gibi de 3. Faz çalışmalarını bitmek arzusu içindeler. Biz de bu süreci hızlandırmaları için elimizden gelen desteği veriyoruz, vereceğiz. Bu türden her çalışmayı destekliyoruz. İnşallah her şey beklendiği gibi gider ve sonuçlar istendiği gibi olursa Nisan ayında elimizde yerli aşımız da olur.”“Peki üretebilir miyiz?” Üretiriz.

Editör: TE Bilişim