Bir insanın ciddi şekilde hastalanıp hastalanmayacağı, bağışıklık sisteminin korona virüse nasıl tepki verdiğiyle çok alakalı. Fakat bilim insanları, hastalık bazı kişilerde ağır geçerken neden diğerlerinin sadece hafif belirtiler yaşadığını ya da hiç belirti yaşamadığını halen bilmiyor. Şimdiyse Yale Üniversitesi’nde yapılan yeni bir çalışma, meseleye biraz ışık tutabilir.

OTOANTİKOR ÜRETİYOR

Henüz hakem denetiminden geçmeyen ve bir bilim bülteninde yayımlanmayan bu araştırma, ağır COVID geçiren hastalarda vücudun “otoantikor” ürettiğini öne sürüyor. Bunlar, işgalci virüse saldırmak yerine hastanın kendi bağışıklık sistemine ve organlarına saldıran antikorlar.

HÜCRELERİ TANIYOR

Araştırmacılar ağır COVID geçiren insanlarda, korona virüsün bulaştığı hücreleri tanıma, bu hücreler karşısında harekete geçme ve bu hücreleri tanımayla ilişkili önemli proteinlere tutunan otoantikorlar bulunduğunu keşfetmişler.

SAVUNMA MEKANİZMALARINA ENGEL OLUYOR

Bu proteinler, bağışıklık sistemindeki önemli mesajcılar olan sitokinler ile kemotinleri içeriyor. Bağışıklık sisteminin normal işleyişine müdahale eden bu mesajcılar, antiviral savunma mekanizmalarına engel olup hastalığı daha ciddi bir duruma getirebiliyor.

YILLARDIR BİLİNİYOR

Otoantikorların, romatizmal eklem iltihabı ve lupus gibi otoimmün hastalıklarda yer aldıkları yıllardır biliniyor.

BÖYLE OLUŞMASI MUHTEMEL

Bazı insanlarda bu antikorların neden oluştuğu bilinmiyor fakat durumun, genetik ve çevrenin birleşimiyle ortaya çıkması muhtemel. Virüs enfeksiyonları da bazı otoimmün hastalıkların başlangıcıyla ilişkilendirilmiş.

Kaynak: Popular Science

Editör: TE Bilişim