Çin'den tüm dünyaya yayılan koronavirüs salgını önlemede yardımcı ve daha öncede sıtma tedavisinde kullanılan ve orijinal ismi chloroquine phosphate olan kloroki̇n fosfat adlı ilacın testlerden başarı ile geçtiği belirlendi.

Kloroki̇n fosfat adlı ilacın yapılan son deneylerde akciğer fonksiyonlarına oldukça iyi geldiği ve iyileşme sürecine de yardımcı olduğu ifade edildi. Çinli uzmanların klinik deneme sonuçlarına göre kloroki̇n fosfat adlı ilacın koornavirüs üzerinde kesin ve iyileştirici bir etkisi olduğu resmen onaylandı.

Uzmanların özellikle koronavirüs tedavisinde kloroki̇n fosfat adlı ilaç üzerinde daha birçok deney yapılması gerektiği yönünde görüş bildirirken ilaca dair bazı bilgilerde ön planda yer aldı. 70 yılı aşkın süredir kullanılan kloroki̇n fosfatın Dünya Sağlık Örgütü’nün Temel İlaçlar Listesi'nde yer aldığı bilgisi verildi. Sağlık sisteminde bu ilacın en güvenilir ve en etkili ilaç olarak seçildiği belirtildi. 

İlk olarak 1934 senesinde Hans Andersag tarafından keşfedilen bu ilaç zehirli maddeler barındırdığı düşünülerek göz ardı edilmiş fakat 2. Dünya Savaşı süresince yaygınlaşan sıtma tedavisi sürecinde tedavilerde kullanılmış ve oldukça başarılı sonuçlar alınmıştı.

kloroki̇n fosfat

Sıtma Tedavisinde Oldukça Etkiliydi

Kloroki̇n fosfat sadece sıtma tedavisi değil ayrıca amibiya, omatizmal eklem iltihabı ve lupus eritematozus (albörüce) tedavisinde de kullanılmıştır. Bu ilacın halihazırda Çin'in Guangdong, Hunan ve Pekin'deki bazı hastanelerde kilinik olarak denendiği ve faydalı olduğunun gözlemlendiği belirtildi.

Yapılan son denemelerde kloroki̇n fosfat kullanan hastaların ateşinin daha çabuk düştüğü, akciğer tomografilerinde iyileşme gözlemlendiği görüldü. Pekin'de 54 yaşında bir hasta üzerinde belirtilerin görülmesinin akabinde 1 hafta süresince kloroki̇n fosfat tedavisi uygulandıktan sonra iyileşme gözlemlendiği ve test sonuçlarına da bunun yansıdığı ifade edildi.

Klinik denemeler için 100 hastada şimdiye kadar kloroki̇n fosfat kullananlarda herhangi bir şekilde yan etkiye rastlanmadığı da belirtildi. Kloroki̇n fosfat kullanımı bağışıklı sisteminde düzenleyici bir etki gösterdiği de dile getirildi. Kloroki̇n fosfatın hastaya ağır yolu ile uygulandıktan hemen sonra akciğerlerde dahil olmak üzere tüm vücuda yayılabildiği de deneysel olarak kanıtlandı. Kloroki̇n fosfat adlı ilacın ortalama fiyatının 300 dolar olduğu belirtildi.

Editör: TE Bilişim