Aşıları taşıyan Türk Hava Yolları’na ait TK 6175 sefer sayılı Boeing 777-ER tipi ‘Erciyes’ burun isimli uçak Türkiye saati ile dün saat 19.50’de Pekin’den havalandıktan sonra 10 saatlik yolculuğun ardından bu saat 05.30 sıralarında Ankara Esenboğa Havalimanı’na indi.

Aktif ısı kontrollü 17 adet konteyner içerisinde taşınan 3 milyon doz inkatif aşı uçaktan görevliler tarafından titizlikle indirildi. SinoVac firması tarafından üretilen CoronaVac isimli aşıların ilk bölümünün gelişi Pekin gümrüğünde görülen koronavirüs vakası sebebiyle gümrük hareketliliğine geçici olarak ara verilince aşının gelişine dair süreç de ertelenmek zorunda kalmıştı.

SINOVAC AŞISINDA KORUYUCULUK YÜZDE 91,25

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu'nun Çin aşısının etkinliği ile ilgili inceleme sonuçlarını açıklamıştı.Koca, "Bu sonuçlar aşıyla ilgili dünyada açıklanan ilk veriler. Aşının koruyuculuğu yüzde 91,25 oranında. Artık aşının Türk insanında etkili ve güvenilir olduğundan eminiz" demişti.

İNAKTİF TEKNİKLE ÜRETİLEN AŞI

SinoVac şirketinin ürettiği aşı, eski bir yöntem olan inaktif virüs tekniğine göre hazırlanıyor. Yani enfekte etme özelliğini yitirmiş olan virüs vücuda verilerek hastalığa karşı bağışıklık kazanılması hedefleniyor. Depolama ve nakliye açısından önemli bir avantajı sağlayan aşı normal buzdolabı sıcaklığında saklanabiliyor.

Editör: TE Bilişim