Ülkemizde uzun yıllardır süt ürünleri başta olmak üzere birçok içecek üretimi yapan Pınar markasıyla üretilmeye başlanan Gazsız Limonlu İçecek yani bilinen ismiyle Limonata ürününü inceliyoruz. Ürün bugün bir takipçimiz tarafından içeriğindeki su ve şeker oranı sebebiyle bir soru sorularak tarafımıza gönderildi ve böylelikle gündemimize almamız sağlandı. Ürün 330 ml.’lik ve 1 lt.’lik pet şişelerde satılıyor.

Ürün içeriğine baktığımızda ilk 3 sırada; Doğal kaynak suyu, Pancar şekeri ve Limon suyu konsantresi olduğunu görüyoruz. Fakat ürün içeriğinde beyan edilen oranlardan üründe temel olarak aslında su ve şeker olduğunu anlıyoruz. Öyle ki, üründe %86 oranında Doğal kaynak suyu ve %12,4 oranında Sofra şekeri olduğunu görüyoruz. Üründe böylelikle toplamda %98,4 oranında su ve şeker olduğu anlaşılıyor. Üründe geri kalan %0,6 yani binde 6’lık kısımda ise birçok katkı maddesinin başında limon suyu konsantresi bulunuyor. Takipçimizin de sorduğu haliyle burada ürün ambalajındaki “Meyve oranı en az %10’dur” ifadesi dikkat çekiyor. Buna göre sadece %0,6 yani binde 6’lık oranda nasıl %10 meyve bulunabiliyor?

İşte burada mevzuat kaynaklı olan ve tüketiciyi maalesef aldatıcı nitelikte olduğuna inandığımız bir hesap ortaya çıkıyor. Bu ve benzeri içeceklerde meyve oranı olarak verilen bu değerler üründeki oranı değil, üründeki meyve suyu konsantresinin içeriğindeki meyve oranını temsil ediyor. Mevzuat düzenlemesiyle gelen bu beyanat tüketiciyi aldatıcı nitelik taşıyabiliyor. Bu tam olarak ne demek diyenler için bu ürün özelinde şöyle açıklayalım; Bindelik oranda limon suyu konsantresi içeren bu ürünün etiketinde yazan %10 meyve oranı, işte bu bindelik orandaki konsantredeki meyve oranını temsil ediyor. Bu da üründe aslında bırakın bindeyi, onbindelik oranda meyve olduğunu gösteriyor. Hal böyleyken, tüketicinin açıkça kandırıldığını söylemek buna da mevzuatın çanak tuttuğunu söylemek bize düşüyor.

Limonata adıyla satılan bu üründe bu temel bileşenlerin yanında Stabilizörler, Asitliği Düzenleyiciler, Antioksidan, Koruyucular ve Renklendirici gibi katkı maddeleri yer alıyor. Üründe limon rengi vermesi adına aspir çiçeği konsantresi bulunurken, limon tadı da doğal aroma verici olarak ifade edilen katkı maddeleriyle veriliyor. Onbindelik oranda limon içeren endüstriyel bir ürün için elbette bu durum kaçınılmaz oluyor – ki zaten endüstriyel ürün demek biraz da bu demektir. Burada tüketiciye düşen, içeriği okuyup besin değerlerini değerlendirerek tüketip tüketmeyeceğine karar vermesidir. #NeİçtiğiniziBilin

Editör: TE Bilişim