Bunun ardından sürekli kontrollere giden Akdöş'ün 3 yıl sonra gittiği rutin kontroller sırasında akciğerinde bir kitle tespit edildi. Kitlenin ameliyat edilmesi için heyet kontrolüne giren Akdöş'ün ameliyat olması gerektiği kararının ardından torakoskopik yöntem ile tek bir kesiden girilerek ameliyat yapıldı.

"KANSERİN KÖTÜ ETKİLERİNİ DÜŞÜNMEDEN YAŞIYORUM"

"Hiçbir şekilde kanserin kötü etkilerini düşünmeden yaşıyorum" diyen Akdöş, gayet iyi hissettiğini, günlük yürüyüşlerini yaptığını ve normal hayatına devam ettiğini belirtti.

"HASTAYA 3 DEĞİL TEK DELİK AÇILDI VE TÜMÖR ALINDI"

Ameliyatı gerçekleştiren Medicana International İstanbul Hastanesi Göğüs Cerrahisi Uzmanı Doç. Dr. Mehmet Oğuzhan Özyurtkan ise tek kesi ile yapılan torakoskopik ameliyatların her hastaya uygulanamadığını ancak uygulanan hastalarda tek kesi ile girilmesinin büyük avantaj sağladığını açıkladı ve şunları söyledi:

"Hastamızın sol akciğerinde bir leke saptandı. Konsey toplantısının ardından ise bu lekenin bir metastaz olabileceğine karar verdik. Son zamanlarda kapalı diye tabir ettiğimiz, kamera ile girilen ameliyatlar gerçekleştirilmeye başlandı. Bu ameliyatı gerçekleştirmek için toplamda 2 veya 3 delik açılıyor normalde. Bizim uyguladığımız yöntem ise 2004 yılında İtalya'da ilk kez uygulanmaya başlanan bir yöntem. Böylece hastada tek bir yerden ufak bir kesi olduğu için ağrısı daha az oluyor. Küçük akciğer biyopsileri için de uygulanan bir tekniktir. 2010 yılından sonra da büyük akciğer ameliyatlarında 5 santimetrelik küçük kesi yöntemi uygulanmaya başlandı."

"AĞRILAR VE ENFEKSİYON DAHA AZ OLUYOR"

Bu işlemin açık cerrahiye göre avantajları olabildiğini belirten Doç. Dr. Özyurtkan, "Bu ameliyatı açık cerrahi ile yapsaydık 15 santimetrelik bir kesi yapmamız gerekiyordu. Bunun en büyük avantajı ağrının daha az hissedilmesi. Hastalar bu yöntemin ardından 48 saat sonra taburcu olabilir, 6-7 saat sonra yürüyebilir ve ameliyat sonrası egzersizlerini yapabilir hale gelebiliyor. Ayrıca kullanılan ağrı kesiciler de daha az oluyor. Enfeksiyon riski de daha az" dedi.

Kaynak: dha