Prof. Dr. Murat Akova ve Prof. Dr. Güner Sönmez, İndependent Türkçe'ye konuştu.

"Türkiye'de uygulanan aşının mutant virüse karşı etkisi henüz bilinmiyor"

Murat Akova, Türkiye'de uygulanan aşının (Sinovac'ın aşısı CoronaVac) ise mutant virüse karşı etkisinin henüz bilinmediğini belirtti. 

"Bu şekilde devam ederse önümüzdeki aylarda ikinci jenerasyon aşılar üretilmeye başlanacak"

Sürecin bu şekilde devam etmesi halinde önümüzdeki aylarda ikinci jenerasyon aşıların üretilmeye başlanacağını dile getiren Akova, şunları söyledi:

Böyle giderse grip aşısında olduğu gibi, her sene farklı bir aşıyla aşılanmak zorunda kalabiliriz. Çok sayıda kişiyi kısa süre içinde aşılamak çok önemli ama 'Ben nasılsa aşı oldum, artık korunuyorum' diye düşünüp, tedbirleri elden bırakmak tehlikeli.

"Okulların açılma tehlikesi var"

Okulların açılma ihtimaline ilişkin görüşlerini de merak ettiğimiz Akova, "Okulların açılma tehlikesi var. 10 yaş altındaki çocuklarda bulaştırma ve hastalık riski oldukça düşük. Orada iyi tedbirler alınarak, öğretmenleri aşılayarak olabilir. Ama büyük sınıflarda tedbir alınmadan yüzyüze eğitim başlarsa, evlerindeki kişileri de enfekte edebilirler, sorun olur" yorumunu yaptı.

"Virüs artık daha bulaşıcı"

Türkiye'de mutant virüsün varlığının ocak ayında gerçekleştirilen gen sekanslamasıyla anlaşıldığını ve koronavirüsün daha bulaşıcı hale geldiğini belirten Radyoloji Uzmanı Prof. Güner Sönmez ise mutasyona ve salgını bitirmeye karşı en önemli hamlenin aşılamayı artırmak olduğunu söyledi.

"En önemli hamle aşılamayı artırmak"

RNA virüslerinin çok sık mutasyon geçirdiğini ve bu virüsün de mutasyonlarına devam edeceğini ifade eden Sönmez, "Hızlı şekilde aşılama yapıp virüsün dolaşımda kalmasını engellemek gerekir çünkü virüs dolaşımda kaldıkça mutasyona uğruyor. Virüsün üreme katsayısını düşürecek şekilde toplumun önemli bölümünü aşılamak gerekli" şeklinde konuştu.

"İhtiyaç duyulursa mevcut aşılar 6 haftada güncellenir"

Mutant virüsün daha bulaşıcı hale geldiğini, bu nedenle daha az sayıda virüsle daha çabuk enfekte olunabildiğini söyleyen Prof. Dr. Güner Sönmez, şu ana kadar Faz 3'ü açıklanan Pfizer / BionTech, Moderna ve Johnson & Johnson gibi koronavirüs aşılarının mutant virüse karşı etkili olduğunu, aksi bir durumla karşılaşılsa bile mevcut aşıları güncellemenin ortalama 6 hafta süreceğini dile getirdi.

"Türkiye'de uygulanan aşının şu anki mutasyon türünde etkili olduğunu düşünüyoruz"

Türkiye'de uygulanan Çin menşeili Sinovac'ın koronavirüs aşısı CoronaVac'ın mutant virüslere karşı etkisinin henüz açıklanmadığına da değinen Güner Sönmez, sözlerini şu ifadelerle sürdürdü: 

İnaktif virüs yöntemini kullanan bir diğer Çin aşısı Sinopharm, mutasyona karşı etkili. Bizde uygulanan da Sinopharm gibi inaktive bir aşı olduğundan, o da aynı mantıkta çalıştığından, şu anki mutasyon türünde etkili olduğunu düşünüyoruz.

"Virüs 20 defa da mutasyon geçirse, alınacak tedbirler belli"

Sönmez, aşılarla virüs dolaşımının önü alınamazsa, belli süre sonra daha ciddi mutasyonlarla karşılaşılıp, aşıları yeniden tasarlamak zorunda kalınabileceğini söyledi.

Virüsün yeni mutasyonlar geçirmesi halinde neler yapılabileceğini de sorduğumuz Sönmez, "Yeni mutasyonlarda ne olur bilemeyiz ama virüs 20 defa da mutasyon geçirse alınacak tedbirler belli. Sosyal mesafe, maske gibi tedbirleri artık tekrar etmeye gerek yok. Bilim insanlarının görüşü şu, toplu taşıma ve kapalı mekanlarda olabildiğince az vakit geçirilsin. Mümkünse FFP2 veya N95 gibi profesyonel maske ya da çift cerrahi maske kullanılsın" dedi.  

Son olarak Sönmez, toplumun her gün yeni gelen mutasyon haberleri nedeniyle endişelenip, anksiyete ve benzeri hastalıklarla karşılaşmaktansa aldıkları tedbirlere devam etmeleri tavsiyesinde bulundu.

Editör: TE Bilişim