Türkiye Psikiyatri Derneği'nden Kenevir Yasası uyarısı: 'Kontrolsüz risk artışı'
Türkiye Psikiyatri Derneği, kamuoyunda Kenevir Yasası olarak bilinen teklifin yasalaşmasının kenevir kullanımını ve risklerini kontrolsüz bir şekilde artıracağı konusunda uyarıda bulundu. Dernek, 3 Temmuz 2025'te TBMM Sağlık, Aile, Çalışma ve Sosyal İşler Komisyonu'nda kabul edilen Sağlıkla ilgili Bazı Kanunlarda ve 663 Sayılı Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi'ne ilişkin yaptığı açıklamada, yasa teklifinde toplum sağlığı açısından riskler yaratan hükümler olduğunu belirtti.
Açıklamada, teklife göre tıbbi kenevir ve ürünlerinin sadece eczanelerde ve hekim reçetesiyle satılacağı, tıbbi kenevirin kullanım alanlarının Sağlık Bakanlığı tarafından belirleneceği, üretimden satışa kadar süreçlerin Tarım ve Orman Bakanlığı ile Sağlık Bakanlığı denetiminde ve elektronik takip sistemiyle izleneceği aktarıldı. 13 Eylül 2024 tarihli ve 32661 sayılı yönetmelikle kenevirin endüstriyel amaçlı üretilebildiği hatırlatılarak, teklifin yasalaşmasıyla kenevir kullanımının ve risklerinin kontrolsüz bir şekilde artacağı vurgulandı. Dernek, kamuoyunda kenevirin zararsız ve yasal olduğuna dair bir algının oluşmaya başladığını, ancak tıbbi amaçlı kullanımda bile yüksek oranda kullanım bozukluğu ve bağımlılık gelişimi riskinin bulunduğunu belirtti.
Dernek, önemli sorunlar yaratma potansiyeline sahip bir maddeyle ilgili politikaların bilimsel çalışmalar eşliğinde, sosyal, tıbbi ve yasal süreçlerin tüm boyutlarıyla değerlendirildiği uzun hazırlık aşamalarından sonra şekillendirilmesi gerektiğini vurguladı. Açıklamada, kannabisin tıbbi kullanım alanları ve gerekliliklerinin uygun protokollerle belirlenmesi, olası yan etkiler ve riskler hakkında açık bir şekilde bilgilendirme yapılması, tıbbi kullanımın keyfi kullanımdan ayrımının vurgulanması ve kamuya yönelik bilgilendirme kampanyaları düzenlenmesi gerektiği belirtildi. Ayrıca, bağımlılık davranışının pekişmesinin önlenmesi için sıkı denetim ve izleme sistemleri oluşturulması, tedavi amaçlı kannabis reçetelenmesine aşamalı geçiş, potansiyel sorunların değerlendirilmesi, uzun vadeli bir yaygınlaştırma politikası benimsenmesi, sistematik veri toplama ve analiz sistemi oluşturulması ve alanda deneyimli uzmanlardan oluşan multidisipliner bilim komisyonları oluşturulması önerildi.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.