Dillere pelesenk olan haksız bir ifade var. “Çarıklı Erkan…” Bu sözle köylü kesimi kurnazlıkla, uyanıklıkla yaftalanır…

Asıl çarıklı, uyanık(!), kurnaz kim midir?

Otuz büyük şehirde ve Zonguldak ilimizde 11-12 Nisan hafta sonunda 48 saatliğine uygulanan sokağa çıkma yasağının ilanıyla birlikte bazı yerlerde bir utanç tablosu yaşatanlardır.

Çünkü o uyanıklar çiftçinin, köylünün ürettiği ekmeğe saldırdılar, makarnaya saldırdılar, una saldırdılar, yağa saldırdılar, peynire saldırdılar. Hülasa gıdaya saldırdılar.

Ey benim gibi büyük şehirlerde yaşayanlar tövbe edin, abdest alın ve yıllardır çarıklı erkan diye hakaretamiz ifadelerle küçümsediğiniz üreten ellerden özür dileyin. Yoksa yeni kurulacak yeni dünya düzeninde paranız olsa da bazen gıda bulamadığınız zamanlar olacaktır.

Avrupa Çuvalladı, ABD ve Çin’i Gözlemeye Devam.

Korona Virüs konusunun bu kadar dallanıp budaklanacağını kimse hesap etmemiştir diye düşünüyorum. Buna çuvallayan Avrupa Birliğini saymaya gerek kalmadan dünyanın iki büyük gücü ABD ve Çin de dahildir. Genel kabul gördüğü üzere 2020 sonrası hiçbir şey eskisi gibi olmayacak. Bütün dengeler yeniden kurulacak ki zaten mevcut veriler buna zorluyor. Bu görüşümüzü birkaç rakamla açalım…

1- Çin ABD'nin yaklaşık 4 katı nüfusa sahiptir.

2- ABD yılda dünyaya 150 milyar dolar teknoloji satarken, Çin dünyaya yılda 550 milyar dolar teknoloji satıyordu.

3- Çin ABD'ye yılda 450 milyar dolarlık mal satarken, ABD'den yılda 125 milyar dolarlık mal alıyordu.

4- Dünyada her 100 birim malın 18'ini Çin üretiyorken, dünyada her 100 birim paranın 18'i ABD'ye aitti…

Dikkat ederseniz cümlelerimi (du) ve (ti) ile tamamladım. Yani geçmiş zamanla. Yani diyorum ki “gelecek de bir gün gelecek.”

Bu rakamlar uzun süre sürdürülebilir değildir ve “koronayla” tetiklenen “Üçüncü Dünya (Ekonomi) Savaşı” domino taşı misali bütün ülkeleri etkileyecektir. Ve belki de satranç sonrasında şah ile piyon aynı torbaya konmayacaktır.

Onun için böylesi ciddi bir oyuna hazır olabilmek için gıda savaşına dalan, maskeyi bir kenara atan, güvenli mesafeyi unutan beyin sayısını azaltmak gerekir.

Es-selam olsun, ves-selam olsun, has-kelam olsun geleceği sağlıklı kurgulayabilenlere.