Bir temizlik görevlisi olan bekar bir anne, hukuk firmasının mutfağında bulduğu ve yediği artık sandviç nedeniyle işten atıldıktan sonra dava açtı. Kadın, bu durumu adaletsiz ve insanlık dışı olarak nitelendiriyor.

İngiltere’de meydana gelen bu olay, kamuoyunda büyük yankı uyandırdı. 39 yaşındaki Gabriela Rodriguez, Devonshires hukuk firmasında bulduğu ve değeri 1,50 sterlin olan sandviçi yedikten sonra, çalıştığı taşeron firma Total Clean tarafından işten çıkarıldı.

On yıl önce İspanya’dan İngiltere’ye 10 yaşındaki kızı Nicole ile birlikte göç eden Ekvadorlu Gabriela Rodriguez, yaşadıklarını şöyle ifade etti: “Bu muameleye hala çok sinirliyim. Yaptığım tek şey, muhtemelen çöpe gidecek olan küçük bir sandviçi yemekti ve beni hırsızlıkla suçladılar. Vardiyam bittiğinde, sandviçi daha sonra yemek üzere buzdolabına koydum. Zira, toplantılar sona erdiğinde, sandviçler genellikle diğer çalışanlar için mutfağa bırakılır ve ben de bir çalışan olarak bunları yeme hakkına sahip olduğumu düşündüm. Beş tepsi dolusu artık yiyecek vardı ve ben sadece içinde ton balığı ve salatalık olan küçük bir tepsi aldım. O gün saat 2.30 civarıydı ve öğle yemeği saati neredeyse bitmişti. Yediğim sandviç ve diğer tüm sandviçlerin çoğu zaten çöpe atılacaktı.”

Rodriguez, işten çıkarılma sürecinin de oldukça çirkin olduğunu belirtiyor: “Beni işten çıkarma şekilleri çok kötüydü. Bir hafta boyunca kimse bir şey demedi ve vardiyamın bitmesine yaklaşık 15 dakika kala, Devonshires binasında iken, Total Clean’in bir yöneticisi ve insan kaynakları müdürü geldi. Geçiş kartımı alıp hemen ayrılmam gerektiğini söylediler. Bana, izinsiz sandviç yediğim için işten çıkarıldığımı söylediler. Eve döndüm ve geri kalan günü şok içinde geçirdim. Kendimi çok üzgün ve kırgın hissettim.”

Rodriguez, göçmen işçileri destekleyen UVW Sendikası’nın yardımıyla, kendisini işe alan temizlik şirketine karşı haksız yere işten çıkarıldığı iddiasıyla dava açıyor.

Total Clean’in sahibi Graham Petersen tarafından gönderilen ve temyiz başvurusunun ardından işten çıkarıldığını doğrulayan bir mektup yayınladı. Mektupta, 23 Kasım 2023’te Zoom üzerinden yapılan disiplin duruşmasında, Rodriguez’in vardiyasının sonunda mutfakta bir sandviç bulduğunu ve onu düşünmeden aldığını itiraf ettiği belirtiliyor. Rodriguez, müşterinin daha önce mutfakta yemek bıraktığını ve bu nedenle bir sorun olmayacağını düşündüğünü söyledi. Ancak mektupta, Rodriguez’in açıklamasının yetersiz bulunduğu ve davranışının sözleşme şartlarının ciddi bir ihlali olduğu ve bu durumun, iş ilişkisini sürdürmek için gereken güveni ve itimadı geri dönülemez şekilde bozduğu belirtiliyor.

Rodriguez’in meslektaşları, yılda 1,68 milyon pound kazanan avukatların çalıştığı Londra merkezli Devonshires Genel Merkezi önünde bir gösteri düzenlediler. Göstericiler, konserve ton balığı ve “Bir sandviç için mi kovuldunuz?” yazılı pankartlar taşıdılar.

İki askeri helikopter eğitim sırasında düştü: 1 ölü, 7 kayıp İki askeri helikopter eğitim sırasında düştü: 1 ölü, 7 kayıp

Rodriguez, bir çocuk yetiştirmekte olduğunu ve işsiz kaldığı için panik yaşadığını, ancak yeni bir iş bulduğunu söylüyor: “Şükürler olsun ki, Birleşik Krallık’ta geçirdiğim yıllar boyunca tanıştığım ve birlikte çalıştığım insanlardan iyi referanslar aldım. Şimdi bir giyim fabrikasında tam zamanlı üretim işçisi olarak çalışıyorum ve çok mutluyum. Total Clean hatalarını kabul etse ve işimi geri teklif etse bile, oraya geri dönmek istemiyorum.”

Rodriguez şimdi, sendikasının yardımıyla haklarını aramaktadır: “Öğle yemeğimi bitirdikten hemen sonra, Graham Petersen tarafından işten çıkarıldığımı teyit eden mektubu aldım ve mektubun sözleri ve tonu beni çok rahatsız etti. Ben bir hırsız değilim ve bana söylendiği gibi bir sendika militanı da değilim. Sendikamın Total Clean'den kovulmamla mücadele etmeme yardımcı olmasından mutluyum. Pek çok insan hiçbir şey söylemiyor ve korkudan dolayı kötü muameleye katlanıyor. Yeter artık. Şimdi konuşuyorum ve sessiz kalmayı reddediyorum çünkü yanlış bir şey yapmadım."

Kaynak: Haber Merkezi