İstanbul merkezli 13 ilde Sarallar grubuna yönelik yapılan operasyonda gözaltına alınan toplam 122 şüpheli, emniyetteki ifadelerinin ardından Çağlayan’daki İstanbul Adalet Sarayı’na gönderildi.

Adliyeye ilk gün gönderilen 31 şüpheliden 6’sı tutuklanırken, 25’i adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı. Emniyetteki sorguları tamamlanan iş insanı Erdal Acar, MHP Merkez Yönetim Yönetim Kurulu üyesi Şahin Gürz, şarkıcı Elif Karlı’nın eşi Ahmet Cengiz Karlı ile Altan Saral, Ali Saral, Uğur Saral ve Volkan Saral'ın da aralarında bulunduğu toplam 78 şüpheli tutuklanmaları talebiyle nöbetçi mahkemeye sevk edildi. 12 şüpheli hakkında adli kontrol talebinde bulunulurken, başka suçtan tutuklu bir şüpheli ifadesi alındıktan sonra cezaevine gönderildi. 27 savcı tarafından sorguları bu sabah itibariyle tamamlanan şüphelilerden 40’ı tutuklandı. 50 şüpheli hakkında ise adli kontrol kararı verildi. Üç gün içinde Sarallar operasyonu kapsamında adliyeye sevk edilen toplam 46 şüpheli tutuklandı. 75 şüpheli hakkında ise adli kontrol kararı verildi.

Şüphelilerden İlyas Saral’ın lider ve yönetici olduğu silahlı suç örgütüne ilişkin gözaltına alınarak “Suç işlemek amacıyla örgüt kurma” ve “Birden fazla kişi tarafından birlikte yağma” suçlarından tutuklanması talebiyle Nöbetçi İstanbul 3. Sulh Ceza Hakimliği’ne sevk edilen şüphelilerden 54 yaşındaki Erdal Acar’ın ifadesinde, müteahhitlik yaptığını belirterek “Ben iş adamıyım. Sözde benim bir örgütüm varmış. Benim yanımda 15 bin kişi çalışıyor. Bu yaştan sonra bu örgüt işlerine girecek kadar cahil birisi değilim. Üzerime atılı suçu kabul etmiyorum” dediği ve serbest bırakılmayı talep ettiği öğrenildi.

Mahkeme de şüphelilerden Erdal Acar’ın delillerin tam olarak toplanmamış olması, delil karatma, müştekilere ve tanıklara baskı kırmak suretiyle delil karatma ihtimali bulunması, öngörülen ceza miktarları, şüphelilerin kaçma ihtimali bulunması nedeniyle tutuklanmasına karar verildi.

Aynı mahkemede sorgulanan şüpheli Ahmet Cengiz Karlı’nın ise bypass ameliyatlı olduğunu, kalp ve böbrek yetersizliği olduğunu söyleyerek “Ben ölmek üzereyim. İlaçlarımı tam alamadığım için riskli durumdayım. Sağlığım bu tip şeylere elverişli değildir. Yağma nedir, çete nedir, örgüt nedir bilmem” dediği öğrenildi.

İstanbul 6. Sulh Ceza Hakimliği’ne sevk edilen MHP Merkez Yönetim Yönetim Kurulu üyesi Şahin Gürz ve Altan Saral’ın ise “birden fazla kişi tarafından birlikte yağma” ve “suç işlemek amacıyla kurulan örgüte üye olma” suçlarından tutuklanmalarına karar verildi. Ayrıca şüpheli Volkan Saral, “suç işlemek amacıyla örgüt kurma” ve “Birden fazla kişi tarafından birlikte yağma” suçundan, ve Uğur Saral  “suç işlemek amacıyla örgüt kurma”, Ali Saral ise “örgüte üye olma” suçlarından tutuklandılar.

Şüphelilerin evlerinde yapılan aramalarda 46 adet ruhsatsız tabanca, 55 adet şarjör, 6 adet av tüfeği,7 adet kılıç, 7 adet telsiz, 1 adet kalem şeklinde suikast silahı, 1 adet susturucu, bin adet fişek, 3 hançer, 1 adet çelik yelek, çok sayıda çek, senet ve dijital materyal, 900 bin dolar ve 413 bin Euro ele geçirilmişti.

Editör: Yadigar Hanım