Üçüncü mektubumda, tarım tarihine basit gibi görünen ama anlamlı bir mıh çakmak için bir önerimden bahsetmiştim. Meseleyi, aşıkların atışmasındaki “ayak verme” misali basite indirgeyerek anlatalım.

Önce,

Tarım teşkilatı personeli gelir, hayvanları kontrol eder, buzağıyı kulak küpesiyle kimliklendirir, para hesabınıza yatar. Buzağı desteklenir ki dişi ise inek olup süt versin, doğursun. Erkek ise beslensin, kesilerek et versin. “Anası olmayanın danası olmaz” misali…

Daha sonra,

Zabıta ahıra-kümese gelir. Hayvan gübresi etrafa koku yayıyor, "hobi bahçeleri kokudan rahatsızlar” der. Cezayı yazar, borç faiziyle katlanmasın diye ceza bir an evvel ödenir.

Her iki olayın muhatabı aynı üretici. Ödüllendiren ve cezalandıran da kamu. Birisi aferin üretiyorsun diyerek para verir. Öteki, "hayır olamaz" ahırın-kümesin çevreye koku yayıyor diyerek cezalandırır, parayı geri alır.

Çiftçinin alternatifi yok, işi bu… Eşiyle, çocuklarıyla sabahın seherinde kalkar, yemler, paklar, saklar… Sonra da kara kara düşünür ve sorar, çiftçi ne yapsın?

Bir karar verin artık. Hem etin, sütün, peynirin, yağın, yumurtanın en hasını, hatta mümkünse organiği istenir hem de çevrede koku olmasın denir.

İyi de bu nasıl olacak?

Süt çeşmeden akmaz, et dalda yetişmez, yumurta gökten yağmaz...
Hayvan lazım. Karar verin ki biz de önümüzü görelim, diyor köylü.

Bakanlıklardan bazı yetkililer bu konuyu basit görebilir. Nihayetinde çözüm için Kanun gerek. Çıkarılacak kanun birden fazla Bakanlığı ilgilendirse de öncülük Tarım Bakanlığına düşer…  

Türkiye’nin kaç ilinin, kaç ilçesinin, kaç mahallesinde veya köyünde hobi bahçesi var bilmiyorum. Araştırdım ancak herhangi bir kayda rastlamadım.

Önerim; seçilecek bir veya birkaç pilot ilde hobi bahçeleri araştırması yaptırılarak,

-        Buralar senede ortalama kaç gün kullanılır, hatta bazıları kaç kez ziyaret edilir?

-        Kaç bağ maydanoz, kaç kg domates üretilir, atılan taş uçurulan kuşun gagasına yetiyor mu?

-        Oralardan kamu kurumlarına senede kaç şikâyet gelmiştir, sonuçları nasıldır?

-        Örneğin 400.000 adet kapasiteli et tavuğu (broiler) çiftliği mi, mangal keyfi, hıyar zevki için kurulan 15-20 hobi bahçesi mi istihdama, üretime, sağlığa ve ekonomiye daha faydalı?

-        Hobi Bahçeleri için dört başı mamur projeler üretilip, bir nevi organize sanayi bölgeleri gibi, alt yapısıyla, üst yapısıyla bir düzenleme yapılamaz mı? Böylece ne Hobi Bahçeci kümesten rahatsız olur, ne de hayvanlar Hobi Bahçesinden…

Sanık sizindir hâkim bey, maruzatımız bundan ibarettir…

Es-selam olsun, ves-selam olsun, has-kelam olsun inadına üretim-üretim-üretim diyebilenlere…