Sözcü’nün haberine göre; Türkiye’de piyasalar 14 Mayıs seçimlerine kilitlenmişken uluslararası kuruluşlardan da seçim sonrasına dair analizler gelmeye devam ediyor.

İngiltere merkezli banka HSBC, dolar/TL için yılsonu tahminini 21’den 24’e çıkardı. Standard Chartered da ekonomik büyüme beklentisini düşürerek mevcut politikaların sürmesi halinde dolar/TL'nin 36 seviyesine yükselebileceğini kaydetti.

İngiltere merkezli banka HSBC, dolar/TL tahminini 2023 yılı sonu için 21'den 24'e yükseltirken, ikinci çeyrek beklentisini 19,5'ten 20'ye, üçüncü çeyrek beklentisini ise 20'den 23'e yükseltti.

Bankanın Orta ve Doğu Avrupa, Ortadoğu ve Afrika bölgesi kur stratejisti Murat Toprak imzalı notta, 14 Mayıs'ta yapılacak seçimlerin TL'nin uzun ve orta vadeli görünümü için önemli değişiklileri getirebileceği kaydedilirken seçim sonucu ne olursa olsun TL'nin değer kaybının muhtemel olduğuna işaret edildi.

Raporda, Türk lirası için öne çıkan zorluklar ise ‘yüksek negatif faiz, yüksek cari açık, istikrarlı sermaye akışlarının olmaması, düşük döviz rezervleri ve liralaşma politikasının sürdürülebilirliğine ilişkin risk’ olarak sıralandı. Raporda, TL için öne çıkan kilit değişkenlerin çoğunun yıl başından bu yana daha da kötüleştiği kaydedildi.

Editör: Ali Özyiğit