Yerel seçimlere az bir zaman kaldı. Adayların büyük bölümü açıklandı,kalanlar da yakın bir zamana kadar netleşecektir.

Esas mücadele İstanbul,Ankara ve Antalya gibi illerde olacak. Bu üç büyük şehrin belediyesi iktidar partisinin elindeydi.

Geçen seçimde Antalya ile İstanbul'u rahat, Ankara'yı çok zorlanarak almıştı. Belki de alamamıştı.

Haftalık yayınlanan anketlerde AKP için artık Antalya ve Ankara bir hayal gibi görünüyor. İstanbul için ise net bir fikir edinebilmek için biraz daha beklemek gerekiyor. İmamoğlu bir kaç puan geride başladığı yarışı, barışçı,uzlaşmacı tutumu ile başabaş bir noktaya getirdi. Bir süpriz olmazsa iktidar partisi Denizli ve Balıkesir'i de İYİ partiye kaptıracak.

Burada İYİ parti için bir parantez açmak gerekiyor. Zor bir süreç geçirdi, sarsıntılar yaşadı, bundan sonra geriye gider beklentisi oluştu. Ama bugün bakıldığında tam aksinin olduğu görünüyor. Milletvekili seçimlerinde alınan yüzde 10 oyu bazıları küçümsedi ama muhalefet yapmanın imkansız hale getirildiği, basın özgürlüğünün yok edildiği bir zeminde bu oy oranı bir başarıydı. Daha iyisi olabilir miydi, olabilirdi. Doğru, toplumun beklentilerine ve ortalamasına uygun bir politik dil daha farklı bir sonuca vesile olabilirdi. Seçimden sonra İYİ parti bu eksiğini fark ederek, siyaset dilini biraz daha milli(yetçi)leştirdi. İYİ partinin verdiği önergeler, kanun teklifleri kendini var eden sosyal tabanın beklentilerini doğru anladığını gösteriyor. Bu seçimde İYİ parti yüzde 10'u aşarsa bu sürpriz olmayacaktır.

CHP'nin de bu seçimde büyük şehir belediyelerini ve oy oranını artıracağını düşünüyorum. Antalya, Ankara gibi illere ilaveten, Eskişehir, İzmir, Aydın, Muğla, Edirne, Kırklareli, Zonguldak gibi illerde CHP açık ara önde, Adana'da MHP ile,Mersin'de İYİ parti ile yarışıyor.

Keza,MHP'nin de oy oranını bir miktar artıracağı ama belediye sayısında azalma olabileceğini öngörüyorum. Oylarının artma nedeni AKP'de yaşanan çözülmenin bir kısmının şimdilik MHP'ye yöneliyor görünmesidir. Belediyelerdeki azalma ise ittifakta MHP'ye düşen belediyelerle ilgili. MHP'ye genelde (bir kaç il hariç) CHP'nin açık ara önde olduğu yerler verildi.Bu da belediye sayısında bir düşüşe neden olabilir. Ayrıca iktidar partisine kızan bir kısım seçmen ile milli politikalardan taviz verildiği endişesi taşıyan ülkücü tabanda İYİ partiye doğru yeni ama cılız bir yönelme var.Büyük bir kitle CB sistemine geçişin sorumlusu olarak MHP'yi görüyor.Bu da MHP'nin bu seçimdeki en büyük dezavantajı.

Şu bir gerçek bu seçimde çok büyük bir sürpriz olmazsa CHP-İYİ Parti ve SP'nin başarı şansı daha yüksek. İktidar partisi ekonomik krizden büyük yara aldı. Vatandaşın laboratuarı mutfağıdır. AKP ekonomide başarılı görüldüğü için uzun süre iktidarda kaldı. Gelinen noktada artık kimse ekonomik bir başarıdan söz edemiyor. Yanlış Suriye politikası, hukuk tanımayan,yasaları atlayan tavırlar, ayrıştırıcı,rahatsız edici siyaset dili,iş adamları ile hiç bir ölçüye uymayan ilişkiler, siyasallaştırılan yargı, susturulan basın ayrı ayrı iktidarın zarar hanesine yazılacak yanlışların bazıları... Öyle görünüyor ki önce yerel seçimlerde, sonra da Türkiye'de çok şeyler değişecek...