Seçim sonuçları birçok kişi tarafından farklı yorumlanmakta, kazanan ve kaybedenler sıralanmaktadır. Bize göre seçimin galipleri; Sayın Erdoğan ve AKP, Sayın Bahçeli ve MHP, İYİ Parti ve HDP’dir. Mağlupları ise CHP, Sn. Meral Akşener ve Selahattin Demirtaş’tır.

Bu yazımızda diğer parti ve liderlerin durumundan ziyade mensubu olduğumuz İYİ Parti ve Cumhurbaşkanı adayımız Sn. Meral Akşener hakkında değerlendirme yapmak istiyorum.

Cumhurbaşkanı adayımız ve Genel Başkanımız Sn. Meral Akşener, beklentilerimizin altında, İYİ Parti’nin oy oranından daha az oy almıştır. Oysa bizlerin ve kamuoyunun beklentisi; Sn. Akşener’in İYİ Parti’nin oylarından daha çok alacağı yönündeydi. Maalesef seçim sonuçlarına göre bu beklentimizin gerçekleşmemiş olduğunu görüyoruz. Alınan sonuçlar bizler için kısmi olsa dahi hayal kırıklığına sebep olmuş bulunuyor. Kısmi hayal kırıklığı olarak nitelendirmemin sebebi, partimizin ilk defa seçimlere katılmasına rağmen %10’luk ülke barajının üstünde oy alması ve fakat Sn. Akşener’in partimizin aldığı oy oranının altında kalmasıdır. Partimizin aldığı oy oran itibarı ile yüreğimize bir nebze dahi olsa su serpmiştir. Bu itibarla Partimiz teşkilatına, teşkilat mensuplarına ve milletvekili adaylarına teşekkür ediyorum.

Anlaşılmaktadır ki İYİ Parti, MHP’den ayrılanlar ile CHP’den oy almış ancak iktidar partisi AKP’den dirhem oy koparamamış, CHP’den gelen seçmen, milletvekilliği seçiminde İYİ Parti’ye oy vermesine rağmen ne yazık ki Cumhurbaşkanlığı seçiminde Sayın Akşener’e oy vermemiştir. İYİ Parti ile Sayın Akşener arasındaki oy farkının Sn. İnce’ye gittiği, CHP ile Sn. İnce arasındaki oy farkından açıkça görülmektedir.

Netice itibarıyla İYİ Parti, kuruluşundan itibaren kısa bir süre içinde bir sürü olumsuzluklara rağmen girmiş olduğu seçimde; milletimizin teveccühüne mazhar olmuş ancak Sayın Meral Akşener, aynı oranda teveccüh görmemiştir.

Önümüzde uzak sayılmayacak bir tarihte yerel seçimler vardır. Hiç vakit kaybetmeden Genel Başkanımız Sn. Meral Akşener’den başlayarak, “yapılan eleştirilere alınganlık göstermeden ve eleştiri yapanları ötekileştirmeden” özeleştirimizi yapıp, bu seçimden gerekli dersler çıkartarak yolumuza devam etmeliyiz.

İYİ Parti, yeni bir parti olması sebebiyle seçim kaybeden eski partilerin, eski davranışlarını tekrar etmeden, yeni bir siyasi anlayışla demokratik gerekleri yerine getirmekten kaçınmamalıdır.