Seçimlere günler kala seçmenlere önemli bir uyarı geldi. Seçimin ikinci tura kalması halinde yapılması gerekenleri açıklayan Habertürk yazarı Bülent Aydemir, seçmen kağıtlarının saklanması önerisinde bulundu.

Aydemir, "Seçmen bilgi kağıtlarını saklayın!" başlıklı köşe yazısında, 14 Mayıs seçiminin ikinci tura kalması halinde 28 Mayıs’ta yapılacak cumhurbaşkanı seçimi ile ilgili önemli uyarılarda bulundu. Seçmen kağıtlarının saklanması gerektiğini vurgulayan Aydemir, şunları söyledi:

"Vatandaşa ulaşan seçmen bilgi kağıtları ile ilgili kritik bir uyarıda bulunmak istiyorum. Cumhurbaşkanlığı seçiminin ikinci tura kalma olasılığına karşın, sandık kurulu bilgi kağıtlarını almayacak. Normalde bilgi kağıtları sandık kuruluna bırakılırdı.

Seçimin ikinci tura kalması durumunda, 'Sandık numaram kaçtı? Seçmen listesinde kaçıncı sıradaydım?' gibi kaygılar oluşmasın diye bilgi kağıtları seçmene geri verilecek. Böylelikle sandık kurulları boşa meşgul edilmeyeceği gibi bundan kaynaklı bir yığılmanın da önüne geçilecek. Vatandaş, 14 Mayıs’ta oyunu kullandıktan sonra bilgi kağıdını unutmayıp geri alsın. Çünkü ikinci tura kalacak seçimde aynı sandıkta ve aynı sıra numarasında oylarını kullanacaklar…"

Bülent Aydemir, oy pusulaları ve oy kullanımı ile ilgili de, şu kritik ayrıntılara dikkat çekti:

"Oyunu kullanacak vatandaş, pusulanın filigranlı, zarf ve pusulaların mühürlü olduğuna dikkat ederken; aynı zamanda pusulanın veya zarfın üzerinde işaret, çizik, yırtık, nokta bulunup bulunmadığına da hassasiyet göstermeli.

Bu seçimde, oyunu kullanacak vatandaşa önceki seçimlerdeki gibi ıstampa veya mühür verilmiyor. Bunun yerine içe doğru dönüp mürekkebi alan ve damgayı pusulaya basan kaşe veriliyor. Kaşe mührün, katlama sırasında karşı tarafa geçme olasılığı düşük olmasına rağmen, yanlış katlama sonucu mührün birden çok çıkma ihtimali var. Oyunuzun geçersiz sayılmaması için buna dikkat etmelisiniz."

Editör: Yadigar Hanım