Sedat Peker, 26 Haziran 1971 Sakarya doğumlu, Kafkas asıllı, Pan-Türkizme dayanan siyasi görüşleri ile de tanınır. 
Sedat Peker, 90'lı yıllarda Türkiye'de ortaya çıkan mafya oluşumlarının içerisinde yer alması nedeniyle yargılandı. 
12 Mart 2005 tarihinde Kelebek Operasyonu kapsamında tutuklandı. 31 Ocak 2007 tarihinde İstanbul 9. Ağır Ceza Mahkemesinde görülen dava sonucunda alınan kararda "çıkar amaçlı suç örgütü kurmak ve yönetmek", "hürriyetinden yoksun bırakmak" ve "evrakta sahtecilik" gibi suçlardan dolayı toplam 14 yıl, 5 ay, 10 gün hapis cezasına çarptırıldı. 

21. Ağır Ceza Mahkemesinin uzun tutukluluk süreleri göz önünde bulundurularak cezasının 10 yıldan 5 yıla inmesiyle tahliye edildi.

SEDAT PEKER'İN HAYATI

Rizeli bir aileden gelen ve Sakarya doğumlu olan Sedat Peker, uzun süre Almanya'da yaşadı. 

1990 yılında T. Bülent Kılıç ile kurduğu bir oto firmasının servisinin dolandırılmasından ve ortağından ayrıldıktan sonra yasa dışı örgüt kurarak birçok suça karıştı.

1997'de Rize'de kaçakçı Abdullah Topçu'yu öldürmek suçundan savcı karşısına çıkan ve serbest bırakılan Peker'in iki adamı, aynı davadan müebbet hapse mahkûm oldu.

12 Mart 2005 tarihinde İstanbul Kaçakçılık ve Organize Suçlar Şube Müdürlüğü tarafından yapılan Kelebek Operasyonu ile tutuklanmış ve İstanbul 9. Ağır Ceza Mahkemesinde görülen dava 31 Ocak 2007 tarihinde karara bağlanarak 14 yıl, 5 ay, 10 gün hapis cezasına çarptırıldı.

Peker ayrıca örgüt kurmak, tehdit, iş yeri kurşunlama, yaralama, hürriyeti tahdit, yağma ve sahte kimlik kullanma iddiasıyla İzmir 10. Ağır Ceza Mahkemesinde yargılandı.
Ergenekon davasında "silahlı terör örgütü kurma" suçuyla yargılandı. Kelebek Operasyonu davasının bozulan bölümü yeniden karara bağlandı. Sedat Peker'e bir yıl, üç ay hapis cezası verildi. Böylece hükümlü olduğu süreye 1 yıl 3 ay daha eklendi.

5 Ağustos 2013'te İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından karara bağlanan Ergenekon davasında Sedat Peker'e 10 yıl hapis cezası verildi. 10 Mart 2014 tarihinde Özel yetkili mahkemelerin kararlarına ilişkin yasa değişikliği ve tutukluluk süresi beş yılı aştığı için mevzuat gereği tahliye edildi.

Kocaeli Spastik Engelliler Derneği ve Erken Doğan Çocukları Yaşatma Derneği gibi kuruluşlara yaptığı yardımlarla gündeme geldi. 9 Mart 2015'te Zihinsel Engelliler Rehabilitasyon ve Eğitim Vakfının (ZEREV) TİM Center'da organize ettiği Yılın En İyileri Ödül Töreni'nde Sedat Peker'e yaptığı yardımlardan dolayı En Hayırsever İş Adamı ve Yaşam Boyu Onur Ödülü verildi.
Peker, 13 Ocak 2016'da geniş katılımlı bir konuşmasında barış dilekçesini imzalayan akademisyenlerin katledileceğini söyledi. Bu konuşması nedeniyle yargılandı ancak Temmuz 2018'de beraat etti.

Sedat Peker, 2 Mayıs 2021 tarihinde çeşitli siyasi konular hakkında videolar yayınladı ve Türkiye'nin gündemine oturdu. Daha sonra hakkında yakalama kararı çıkan Peker'in bulunduğu ülke yasalarına göre video çekmesi yasaklandı. Bundan sonra Twitter hesabından  paylaşımlar yapmaya başlayan Peker'in Tweet atması da yasaklandı. Kendisine ait olduğu ortaya çıkan farklı isimlere ait Twitter hesaplarından paylaşımlarına devam eden Peker, 2 Mayıs 2021 tarihinden bu yana Türkiye'nin gündeminden düşmüyor.
 

Editör: Gökçe Sevim