ABD Merkez Bankası (FED), 21-22 Mart tarihlerinde yapacağı toplantının ardından faiz kararını kamuoyu ile paylaşacak. 

Küresel piyasaların büyük kısmı, özellikle geçtiğimiz ay yapılan FED toplantısının tutanaklarının yayınlanmasının ardından, yeni toplantıda 25 veya 50 baz puanlık artış yaşanacağı yönünde raporlar sunarken, ABD'de patlak veren bankacılık krizi ile birlikte yapılan tüm yorumlar boşa düşmüş oldu. 

ALTIN REKOR MANYAĞI YAPACAK”

Slikon Vadisi Bankası'nın (SBV) iflas etmesiyle birlikte, peşi sıra birkaç bankanın daha batması, ABD'nin bankacılık sistemi için kriz uyarılarını yukarı çekerken, piyasalardan da yalnızca 3 gün içerisinde 500 milyar doların üzerinde bir nakit çıkışı yaşandı. Yatırımcılar, borsadan kaçırdıkları paralarını, her dönemin güvenli limanı olarak bilinen altına yatırırken, ons altın son 1 yılın zirvesine çıkarak haftayı 1990 dolar seviyesinde kapattı. 

Geçer, altının gelecek birkaç ayda küresel ölçekte değer kazanmaya devam edeceğini, yaz aylarından itibaren ise hem altındaki yükseliş hem de Türk lirasındaki değer kaybı nedeniyle gram altının yıl sonuna kadar 2000 lira seviyelerini geçebileceğini iddia etti. 

Yaşanan gelişmelerin ardından FED'in alacağı kararda bir değişiklik olup olmayacağı ise merak konusu. Türkiye'de özellikle dolar kuru üzerine yaptığı yorumlarla tanınan Selçuk Geçer, 22 Mart gecesi açıklanacak olan kararda radikal bir değişiklik beklemediğini hatırlatarak, 25 baz puanlık faiz artırımının en muhtemel senaryo olacağına dikkat çekti. 

BİTCOİN SON 11 AYIN ZİRVESİNE ÇIKTI

Geçer, SBV'nin iflasıyla başlayan sürecin yankılarının uzun soluklu olacağını ve altındaki yükselişin devam edeceğini belirtirken, yatırımcılar için bir diğer fırsat noktasının da kripto paralar olduğunu belirtti. 10 gün önce yaşadığı ani düşüşle 19 bin dolar seviyelerine gerileyen bitcoin, ABD'de yaşanan krizin domine etkisi yaratabileceği ve 2008 Küresel Ekonomik Krizi'ne benzer bir durumun ortaya çıkabileceğine yönelik paniklerin ardından yatırımcıların kaçış noktası oldu. 

27.700 dolar seviyelerine ulaşan bitcoin, değer kazanırken aynı zamanda birçok altcoini de kendisiyle birlikte yukarı çekti. Kripto paralar için boğa sezonunun geldiğini belirten ekonomistler, bitcoin için yeni bir rekorun çok da geç bir tarihte gelmeyeceğini belirtti. 

TÜRKİYE'DE DOLAR SAHİPLERİ İÇİN DOĞRU ZAMAN GELMEDİ

Geçer, dolar kurunda yaşanacak dalgalanmaların ve FED'in kararının piyasalarda yaratacağı etkinin Türkiye için oldukça kısıtlı olacağını belirtti. Gelecek 2 ay için büyük çaplı değişiklikler beklemenin gerçeklikten uzak olduğunu belirten Geçer, “14 Mayıs'a kadar iktidarın elinde ne var ne yok doları baskılamak için kullanacağı aşikar. Böylesi bir ölüm-kalım seçiminde önümüzdeki aylarda dolar için dikkate değer bir artış beklemek pek akıllıca gözükmüyor. 

Şu an için zaten dolar değerini yükseltmekte, ancak bunun tabelaya yansıması Haziran ayında olacak. Elbette seçimlerden çıkacak sonuca göre Türkiye'ye gelecek yatırımların oranı da büyük değişiklik gösterecek ancak aynı ekonomi anlayışının iktidarda kalması halinde İngiliz finans kuruluşları ilk olarak yaz aylarında dolar kurunun 26, sene sonunda ise 35-40 lira seviyesine çıkabileceğine yönelik çok sayıda rapor yayınladı” ifadelerini kullandı.

Editör: Ali Özyiğit