Euro, sterlin ve altın fiyatları düşerken doların yukarı yönlü hareketi devam ediyor. Merkez Bankası'nın geçtiğimiz ay doların yıl sonu 21 liraya çıkacağı yönündeki açıklamasına karşın, Selçuk Geçer, 21 lira eşiğine Aralık ayından önce gerçekleşeceğini söyledi.

Vatandaşın dolar ve dövize eğiliminin daha da arttığına dikkat çeken Geçer, dolar için tarih verdi. Geçer, Eylül ayının sonunda doların 21 lirayı bulacağını vurgulayarak, "Bu kafa devam ederse dolar 60-70 lira seviyelerine bile çıkabilir" ifadelerini kullandı.

Yıl sonunda Türkiye'nin carı açığının daha da artacağına işaret eden Geçer, 70 milyar doların üzerinde bir açıkla karşılaşacağımızı savundu. 1994 yılındaki gibi bir kırılma olduğu taktirde dolar kurunun 5 katına kadar çıkabileceğini ileri süren Selçuk Geçer, "Bu kafa devam ederse bedeli ağır olur. Bu da doları 60-70 seviyelerine çıkartır. Ekonominin gerçekleriyle yüzleşmeleri gerek" diye konuştu.

"YABANCI SERMAYE TÜRKİYE'DEN KAÇIYOR"

Geçer, 5 Nisan 1994 yılındaki hatalı politikaların daha hatalı yürütüldüğünü ifade ederek, şunları söyledi:

"Yabancı sermaye Türkiye'den kaçmaya devam ediyor. Para çıkışı hızlanacak. Türkiye çok kritik bir süreçten geçiyor. Şu an da dış ticaret açığını kapatan şey turizm. Merkez Bankası yıl sonunda dolar kurunun 21 lira eşiğine geleceğini öngörmüştü. Bu rakama çok daha erken ulaşılacak. Eylül ayı sonunda dolar kuru 21 lirayı görecek. Dolar kuru şu anda dar bantta hareket ediyor. Bir süre daha böyle devam edecek. Bu baskılanan kurda patlama olacak aşağı yönde bir sarkma olur mu? Olmaz. Baskılanan dolar 2 hafta içinde atağa geçip 18 liranın üstüne çıkacak. Bu süreçte Amerika Merkez Bankası FED'in faiz kararı ile enflasyon verisi çok önemli. 'Parite etkisi olmazsa Türkiye'nin koşulları gereği oluşacak bir yara var. Bir iki hafta içinde 18 liranın üzerine giden sonra hızlı bir şekilde 18,80 giden dolar olacak. Yani 12 liraya düşmez. Eylül sonunda bir bakacağız ki dolar 21 seviyelerinde."

Selçuk Geçer yaşanan süreçte kısa vadeli borçların yarattığı sıkıntılara da dikkat çekti. 'Kısa vadeli borç 182 milyar doların üzerinde' bilgisini veren Selçuk Geçer, "Yarısı bankalara ait. Dolayısıyla bu parayı kısa vadede bulacakları mı?' diye sordu.

Editör: Yadigar Hanım