Seçimler nedeniyle frenlenen zamlar birer birer gelmeye başladı. İstanbul'da dar gelirlinin temel besin kaynaklarının başında gelen ekmeğe dev zam bekleniyor.

İstanbul'da fırıncılar, 240 gramı 6 TL'den satılan ekmekten kar  edemediklerini belirterek, zammın kaçınılmaz olduğunu belirtti. Fırıncılar, zarar etmemek için ekmeğin gramının 260'a fiyatının da 10 TL'ye çıkarılmasını istedi.

Ekmek Üreticileri Sendikası Başkanı Cihan Kolivar, haziran ayının ilk haftasından itibaren ekmeğe zam yapılacağını açıkladı. Piyasada 1 TL başta olmak üzere bozuk para bulunamadığına dikkata çeken Kolivar, "Hem para üstü sorunundan kurtulmak hem de ertelenen zammı yapmak için ekmeğin fiyatı 10 TL olabilir" dedi.

İstanbul'un 35 ilçesinde 240 gram ekmeğin 6 TL'den, 200 gram ekmeğin de 5 TL'den satıldığına  dikkat çeken Kolivar, gramajda standart olması gerektiğini, her ilçenin kira ve diğer maliyetlerindeki farktan dolayı mutlaka fiyat farkı getirilmesi gerektiğini söyledi.

Dar gelirlilere nasıl ucuz ekmek yedirileceğini de anlatan Kolivar, "Mahalle bakkallarına ekmekleri el arabalarıyla götürürsek en az 30 bin TL tasarruf olur. Zincir marketler sanayi tipi ekmek satsın. Bu ekmekleri satmasın. Vatandaş pahalı ekmek yemesin. Ucuz ekmek bu şekilde yedirilir” ifadelerini kullandı.

Ekmek fiyatlarının 10 TL'ye yükseleceğini öğrenen dar gelirli vatandaşlar ise duruma isyan etti. Maaşlara zam yapılmadan tüketim mallarına arka arkaya gelen zamları eleştiren vatandaşlar, "Memur ve emekliye ne kadar zam verileceği henüz belli değil ama ekmeğe yüzde 60 civarında zam yapacaklar. Nasıl geçineceğimizi düşünsünler.  Bu gidişle kuru ekmek bile alamayacağız" diye konuştu.

Editör: Yadigar Hanım