Beyaz Saray Sözcüsü John Kirby, Çin Devlet Başkanı Şi Cinping’in Moskova ziyaretini değerlendirdi. Kirby, düzenlediği basın toplantısında Kirby, hala işgali kınamayan, Rus petrolünü satın almaya devam eden Çin'e tarafsız bakılamayacağını söyledi.

Kirby, “Çin'e herhangi bir şekilde tarafsız olarak bakabileceğinizi düşünmüyorum. Bu işgali kınamadılar. Rus petrolünü ve Rus enerjisini satın almaya devam ediyorlar. Başkan Cinping, Moskova'ya kadar gitmeyi uygun gördü, Başkan Zelenski ile bir kez olsun konuşmadı, Ukrayna'yı ziyaret etmedi, Ukrayna hedefinden yararlanma zahmetine girmedi” dedi.

PUTİN’İN CİNPİNG’İN DESTEĞİNE İHTİYACI VAR”

Kirby, Cinping’in, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’e desteğinin sürdüğünü vurgulayarak Putin’in de bu desteğe ihtiyacı olduğunu söyledi. Kirby, “Cinping’in rejimi, Batı'nın Rusya'ya karşı bir savaşı olduğu, bunun Putin için bir tür varoluşsal tehdit olduğu şeklindeki Rus propagandasını tekrarlıyor. Bu sadece bir saçmalık. Ukrayna, bırakın Rusya'yı, hiç kimse için tehdit oluşturmuyordu. Başkan Biden'ın dediği gibi, 'Ukrayna olmadan Ukrayna ile ilgili hiçbir şey yapılamaz', eğer bakış açınız buysa, o zaman bu tarafsız olarak görülebilecek bir şeydir. Başkan Putin, Cinping'i potansiyel bir destek olarak görüyor. Putin uluslararası sahnede pek fazla arkadaşı olmayan bir adam ve yapmaya çalıştığı şey için Başkan Cinping’in desteğine gerçekten ihtiyacı var” diye konuştu.

ÇİN’İN SİLAH TEDARİKİ İDDİALARI

Kirby, geçtiğimiz haftalarda gündeme gelen ‘Çin’in Rusya’ya silah tedarik edeceği’ iddialarına ilişkin de açıklama yaptı. “Henüz bu yönde bir ilerleme olmadı” diye Kirby, “Çin'in konuyu masadan kaldırdığını düşünmüyoruz ama bu yönde bir ilerleme de olmadı. Ölümcül silahlar sağlamak üzere olduklarına veya sağlamaya hazırlandıklarına dair bir işaret görmedik” dedi.

DHA

Editör: Yadigar Hanım