Türk Lirası'nın değer kaybetmesiyle birlikte vatandaşlar ikinci el arabalara yoğun ilgi göstermiş durumda.

Fakat vatandaşın bu yönelimi, ikinci el araba fiyatlarının da artmasına sebep oluyor.

Dolar ve euro kurunun yükselmesi ve Türk Lirası'nın değer kaybetmesiyle birlikte, araba almak isteyen vatandaşların gözü, ikinci el araba piyasasına yönelmiş durumda. Arz-talep ilişkisiyle bağlantılı olarak ikinci el araba fiyatları da bu durumdan etkilendi.

Araba almak isteyen kişileri üzecek haber ise Otomotiv Yetkili Satıcıları Derneği (OYDER) Yönetim Kurulu Başkanı Turgay Mersin'den geldi.

Mersin, “Sıfır arabalarda yaşanan tedarik sıkıntısı yüzünden ikinci el araba fiyatlarının yükseleceğini” belirtti.

Mersin, otomobil piyasasındaki değişiklikleri konuştu.

İSTENİLEN ARABA BULUNAMIYOR

Sıfır araba almak isteyen vatandaşların yaşadığı tedarik sıkıntısını anlatan Turgay Mersin müşterinin her istediği modeli ve rengi bulmadığını söyleyerek, “Dolayısıyla stoktaki araç, eğer müşterinin ihtiyacını görüyorsa onu almaya çalışıyor. Karşılanmayı bekleyen taleplerin süresi de modele göre değişiyor. 2 ay, 3 ay ve bazen 1 ay ertelenebiliyor bu talepler. Özellikle C segment araçlarda bulunurluk sıkıntısı daha fazla” dedi.

İKİNCİ EL ARABA FİYATLARINA ZAM GELECEK

Sıfır araba almak için 3 ay beklemek zorunda kalacağını öğrenen bazı vatandaşların ikinci el araba piyasasına yöneldiğini açıklayan Mersin, “Sıfır otomobildeki fiyat artışı maalesef 2. elde fiyat artışlarına neden oluyor. Aynı zamanda birinci eldeki bulunurluk sıkıntısından dolayı da 2. ele talep artıyor. Talep artışı da fiyatları tetikliyor doğal olarak. 2-3 ay önceye kadar ikinci elde stoklar şişmişti ancak son 3 aydır çip krizinden dolayı talep artık mecburen o tarafa doğru gitti. Şu anda ikinci elde de çok olmasa bile önümüzdeki günlerde bulunurluk sıkıntısı yaşanacaktır muhtemelen" cümlelerini kullandı.

Editör: TE Bilişim