İstanbul Büyükşehir Belediyesi Meclisi’nin aldığı kararla Çekmeköy ve Şile’de yeni hafriyat döküm alanları açılıyor. Bu iki ilçede hafriyat kamyonları  Şile Otobanı’ndaki trafiğin yükünü artıracak, çevre ise büyük tehdit altında olacak.

 

İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi, Ocak ayı oturumunda Çekmeköy ve Şile ile ilgili önemli kararlar aldı.  Bu iki ilçede yeni hafriyat alanları açılıyor. Orman ve Su İşleri Bakanlığı tarafından madencilik faaliyetleri sona erdiği için İBB’ye devredilen Çekmeköy İlçesi Ömerli 69-70-71-72-74 ve 75 No’lu parsellerde yer alan 5.398.55  M2 hacmindeki orman alanı ve Şile Karakiraz ve Kurna Köyleri 142-143-144 ve 145 No’lu parsellerde yer alan 2.082.364 m2 orman alanının hafriyat alanı olarak kullanılması ile ilgili komisyon kararı mecliste oy çokluğu ile geçti.

Trafiğin yükü artacak, ormanlar yok olacak!

Şile Otobanı’nda  zaten hafriyat kamyonları cirit atıyor. Her gün kazaların meydana geldiği Şile Otabanı’nda bu kararla birlikte kamyon sayısı da artmış olacak. Özelikle Ömerli bölgesinde oturan vatandaş ve hafta sonu Şile’ye giden vatandaş daha çok ölümlü kazalarla burun burna gelecek. Öte yandan yeni hafriyat döküm alanları çevre için de büyük tehdit. Ömerli ve Şile’de kaçak madencilik faaliyetleri ile yok olmaya yüz tutmuş orman alanları bu kararla büyük tehdit altında olacak. Çevre ve dolayı büyük zarar veren döküm alanları, bölgedeki köy halkının da tepkisini çekiyor.

Baylan: “İstanbul’da hafriyat dökülen alan kalmayınca ne yapacaksınız?”

CHPli üyelerin ret oyu verdiği kararla ilgili söz alan Meclis Üyesi Servet Baylan, İstanbul’da devlet yatırımlarının yanı sıra ciddi inşaat ve kentsel dönüşüm faaliyetlerinin olduğunu belirterek, “Ben bu konuyu her geldiğimde konuşacağım. Diğer faaliyet alanları ile ilgili sokağından kamyon geçen vatandaş isyanda. İstanbul trafiğinde günde ancak bir kamyon çalıştırabilen yatırımcı isyanda. Çevre konusuna girmiyorum bile. İstanbul’da hafriyat dökülecek yer kalmayınca ne yapacaksınız? Çevre illere mi göndereceksiniz?” diyerek eleştirilerini sıraladı. Hafriyat konusunda yeni teknolojiler geliştiğini söyleyen Baylan, “Kentsel dönüşüm çalışmasında yıkılan binayı yeniden mıcır haline getiren makineler var. Bunları araştıralım. Bu sistemi kurana kadar da yapılan çalışmaları durduralım ve hafriyat dökmekten vazgeçelim” dedi.

 

AK Parti Grubu eylemlere dikkat çekti!

AK Parti Grup Sözcüsü Ömer Lütfü Arı da inşaat atıklarında geri dönüşümün yapılması gerektiğini ifade ederek, “Minimum seviyede dolgu alanlarına taşınması gerektiğine biz de katılıyoruz. Servet Bey’in dediği gibi araştırma yapılmalı, teşvikler yapılmalı. Ancak kentsel dönüşümün yoğun seviyede olduğu bir dönemde dolgu alanlarının tahsil edilmesi de başka problemler çıkaracaktır. Hafriyatçıların Boğaz Köprüsü’nde yaptığı eylemi hatırlayalım” dedi. 

Editör: TE Bilişim