Selvi, araştırma kuruluşlarının kendisine 2019 seçimlerinde en belirleyici olanın karsızların olacağını belirterek "Muhalefet, Erdoğan’dan daha parlak bir aday çıkaramayacak. O nedenle Cumhurbaşkanlığı seçimi ‘Erdoğan’a evet mi, hayır mı’ seçimine dönecek" dediğini aktardı.

Abdulkadir Selvi'nin "Anketler neyi gösteriyor?" başlığıyla yayımlanan (19 Ekim 2017) yazısı şöyle:

Kamuoyu araştırma kuruluşları ile konuştum. Partilerin durumunu öğrenmeye çalıştım. En çarpıcı bilgi kararsızların oranında.

Anketler kararsızların oranını yüzde 30 olarak gösteriyor. Önemli bir oran. Ancak kamuoyu araştırma kuruluşlarına göre ise, “Bu durum anormal değil, halk siyaset yorgunu. Seçimlere uzun bir süre var. Ayrıca bu sistematik bir reaksiyon değil. Yani bir siyaset arayışından kaynaklı değil.”

Bu değerlendirmeden tatmin olmadığımı anlayınca biraz daha detaya giriyorlar.

'Türkiye'de yüzde 70 sadık seçmen kitlesi var. Yüzde 30 oranındaki kararsızların yüzde 15'i sandığa gitmiyor. Ama seçim sürecine girince kararsızların yüzde 15'i sandığa gidecek, böylece seçimlere katılım oranı yüzde 85 olacak. Bu iyi bir oran.'

Kararsızların yeni bir siyaset arayışı yok deniliyor.

Peki o zaman Meral Akşener neden parti kuruyor?

Akşener'in partisi neden merak ediliyor?

Akşener henüz partisini kurmadığı için kamuoyu araştırmalarında sorulmamış. Sahada varlığı tespit ediliyor ama oy oranı parti tabelası asıldıktan sonra ölçülmeye başlanacak.

Bir de ‘mutsuz seçmen' kavramı var. Mutsuz seçmen nedir? ‘Henüz partisini değiştirmemiş ama demokrasi, insan hakları, ekonomi ve dış politikadaki uygulamalardan rahatsız olan kesim.'

'CHP SEÇMENİ İLK KEZ HUZURSUZ SEÇMEN KİTLESİNDE YER ALMIYOR'

"…Tüm bu etkileri dikkate aldığımızda şu andaki tablo ne? Partilerin oy oranı nasıl? 1 Kasım seçimleri ile oluşan dengenin devam ettiği söyleniyor… Birkaç puanlık sapma ile birlikte. Kararsızların oranı dağıtıldığında AK Parti yüzde 49-50 oranına ulaşıyor. CHP yüzde 25-26 oy oranını koruyor. Ayrıca CHP seçmeni en kararlı seçmen kitlesini oluşturuyor.

16 Nisan referandum sonuçlarının dramatik farklar içermemesi ve adalet yürüyüşü gibi etkiler nedeniyle CHP seçmeni ilk kez huzursuz seçmen kitlesinde yer almıyor.

HDP barajın altı-üstü konumunu koruyor. MHP, henüz Meral Akşener etkisi ölçülemediği için barajın birkaç puan üstünde görülüyor. Milliyetçi dalganın yükselişi ve iktidara uyumlu politikaların etkisi olabilir.

AK Parti oylarının yüzde 40'ın altına düştüğünü iddia eden yazılara, hatta konuştuğum bazı AK Partililerdeki moral bozukluğuna rağmen, anketler aynı şeyi göstermiyor. 

Tabanda bir durgunluk var ama yeni bir arayış yok. AK Parti'den daha iyisi çıkmadığı takdirde AK Parti'ye olan güçlü destek devam ediyor."

Editör: TE Bilişim