Adalet Bakanı Tunç: Yargı Reformunda Yeni Adımlar

Adalet Bakanı Tunç: Yargı Reformunda Yeni Adımlar
Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, yargı reformu kapsamında elektronik tebligat, e-duruşma ve yapay zeka teknolojilerinin kullanımı gibi yeni adımların atılacağını duyurdu.

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, Hukuk Mahkemelerinin Etkinliğinin Artırılması Çalıştayı'nda yaptığı konuşmada, yargı reformu stratejisi kapsamında alınacak yeni önlemleri açıkladı. Tunç, elektronik tebligat sistemine geçişle 2019'dan bu yana 285 milyon 190 bin elektronik tebligat gönderildiğini, bu sayede 20 milyar 128 milyon 835 bin TL tasarruf sağlandığını ve 169 bin 688 ağacın kesilmekten kurtarıldığını belirtti.

Konuşmasında, ihtiyati tedbir kurumunun iyileştirilmesi, itiraz ve temyiz sürelerinin iki haftaya indirilmesi gibi düzenlemelerden bahseden Bakan Tunç, e-duruşma sisteminin 2020'den bu yana 3 milyon 289 bin duruşmada kullanıldığını ve büyük bir kolaylık sağladığını vurguladı. Ayrıca, yargılamanın hızlandırılması için mahkeme tarafından istenen bilgi ve belgelere süresinde cevap verilmemesine cezai yaptırım getirilmesi gibi adımların atılacağını ifade etti.

Tunç, yargı reformunun beş ana amaca yönelik 264 faaliyetten oluştuğunu ve bunların dört yıllık bir süreçte hayata geçirileceğini söyledi. Yapay zeka teknolojilerinin yargı süreçlerine entegre edilmesi için pilot projeler başlatılacağını, dava tasnifi ve karar taslakları oluşturmada yapay zeka destekli sistemler geliştirileceğini açıkladı. Aile hukuku düzenlemeleri, noter yardımcılığı kurumunun ihdas edilmesi ve elektronik tebligatın yaygınlaştırılması gibi konular da reform kapsamında yer alıyor.

Kaynak:ANKA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.