Akburak'tan milletvekillerine çocuk koruma çağrısı: Sosyal medya tehlikesi
İYİ Parti İstanbul Milletvekili Burak Akburak, geçtiğimiz yılın sonunda TBMM Başkanlığı'na sunduğu 'Çocuk Koruma Kanununda Değişiklik Teklifi'ne ilişkin olarak, aradan geçen sürede somut bir adım atılmaması üzerine tüm milletvekillerine bir mektup gönderdi. Akburak, mektubunda sosyal medya platformlarının çocuklar üzerindeki olumsuz etkilerine dikkat çekerek, çocukların dijital ortamlarda maruz kaldığı tehlikeler konusunda acil önlem alınması gerektiğini vurguladı.
Teklifte, sosyal medya şirketlerine yaş doğrulama zorunluluğu getirilmesi ve 13 yaş altı çocukların sosyal medya kullanımının yasaklanması öneriliyor. 13 yaş altı çocukların sosyal medya platformlarına erişimi engellenirken, 16 yaş altındaki bireylerin platform kullanımında ebeveyn izni şartı getirilecek. Kurallara uymayan şirketlere ise para cezası ve erişim engeli uygulanacak. Akburak, mektubunda dünya örneklerini, sosyal medya şirketlerinin verilerini ve ekran bağımlılığıyla ilgili güncel araştırmaları paylaşarak yasal düzenlemenin önemini dile getirdi. "Çocuklarımız TikTok videolarında büyüyor, YouTube algoritmalarında kayboluyor, Instagram filtreleriyle kendini tanımadan kendinden nefret etmeyi öğreniyor. Ve biz sadece izliyoruz." diye belirtti.
Akburak, 2025 yılının 'Aile Yılı' ilan edilmesini olumlu karşıladığını ancak somut adımlar atılmadan bunun sembolik kalacağını ifade etti. "Bu ilanı olumlu bir adım olarak görüyor, aile kurumunu güçlendirmeye yönelik tüm çabalara destek verdiğimizi belirtiyorum. Ancak, çocuklarımızı dijital istismardan ve ekran bağımlılığından koruyacak somut adımların hala atılmamış olması, bu ilanı pratikte destekleyecek bir çerçevenin eksik olduğunu gösteriyor. Aile yapısı, yalnızca ekonomik destekle değil; çocukların fiziksel ve ruhsal güvenliğini sağlayacak politikalarla da korunur ve yaşatılır." dedi. Akburak, mektubun çocukların dijital ortamlarda korunması konusunun önemini hatırlatmak ve kamuoyundaki tartışmalara katkı sunmak amacıyla yazıldığını vurguladı.
Kaynak:ANKA
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.