AK Parti'de ihraç istemiyle Disiplin Kurulu'na sevk edilen milletvekili İdris Bal, Kütahya'da dershaneciler tarafından coşkuyla karşılandı. Bal, Ak Parti'den istifa edeceğini açıkladı.

 

Ankara'dan memleketi Kütahya'ya gelen İdris Bal'ı kent girişinde dershaneciler yaklaşık bin araçlık konvoyla karşıladı. İdris Bal, "Beni istemeyen teşkilatı ben de istemiyorum. Teşkilattan istifa ediyorum" dedi.

 

AK Parti’den istifa eden Kütahya Milletvekili İdris Bal, partili vekillere ve bakanlara bir çağrıda bulunarak, “İçerideki düşünce, düşünce değildir. Açıklanmayan bir düşünce düşünce değildir. Düşünceyi mertçe, dik durarak açıklamak gerekir. Korkmamak lazım. Doğruyu söylemenin her zaman bir bedeli var. Eğer siz bu bedelleri ödemeye razı olursanız, unutmayın belki belirli bir dönem üzülürsünüz ama daha sonra milleti arkanızda görürsünüz. O anlamda ben hepimizin bir anlamda demokrasi testi içinde olduğumuzu düşünüyorum. ‘Ya şimdi, ya hiç diyorum.’ Demokratsak demokratlığımızı göstereceğiz.” dedi.


Dershanelerin kapatılması yasasına karşı yaptığı açıklamaları sebebiyle parti tarafından ihraç edilmek istenen ancak, partisi tarafından verilecek sonucu beklemeden istifa eden İdris Bal’a her kesimden destek yağıyor. Bal, memleketi Kütahya'ya dönerken Afyonkarsahisar, Uşak ve Kütahya’dan gelen binlerce insan tarafından karşılandı. Zafer Havalimanı kavşağında yaklaşık bin araçlık konvoy tarafından karşılanan Bal’a vatandaşlar sevgi gösterisinde bulundu.

Kendisini karşılamaya gelenlere açıklamalarda bulunan Kütahya Milletvekili İdris Bal, herkesin bir demokrasi testinden ve imtihandan geçtiğini belirterek, “Halkın yanındaysak ya şimdi ya hiç, hakkın yanındaysak ya şimdi ya hiç. Hakkın yanında, demokrasinin yanında olduğumuzu, halkın hissiyatlarına kör olmadığımızı göstermemiz gerekir. Milletvekili arkadaşlarıma medyaya, hükümete, bakanlarımıza herkese bir çağrıda bulunuyorum: “Bu ülkenin vizyonunu karartabilecek, nesillerin önünü kesebilecek, Türkiye’nin kaderiyle oynayabilecek bir düzenleme olacaktır bu. Herkesin meseleye ‘ben’, ‘sen’ hesabıyla bakmaması, ülkenin geleceği hesabıyla, kaderi hesabıyla bakması gerektiğini düşünüyorum. Çok önemli bir imtihandan geçiyoruz. Herkes bu imtihanda tarafını ortaya koymalı bence. Korkmadan halkın demokrasinin halkın ve hakkın tarafında herkes yer almalıdır.” diye konuştu.

HUKUK VE DEMOKRASİ AÇISINDAN SAVUNULACAK BİR YANI YOK

Bu konunun gündeme geldiği ilk günden itibaren ilk konuşanın kendisi olduğunu belirten Bal, hukuki açıdan da bunun savunulacak bir tarafı olmadığını belirtti. ‘Demokrasi düşüncesi açısından da savunulacak bir tarafı yoktur’ diyen Bal, “Demokrasi sadece sandık demek değildir. Demokrasi sadece siyaset alanında çoğulculuk demek değildir. Liberal demokrasi aynı zamanda ekonomi de çoğulculuk demektir. Teşebbüs hürriyeti demektir. Piyasanın arz ve talebe göre çalışması demektir. Müdahaleyle emir ve komutayla ancak komünist ve sosyalist sistemlerde siz iş görebilirsiniz. Bu sosyalist mantık Doğu blokuyla birlikte Sovyetler Birliği'yle birlikte tarihe gömülmüştür ve iflas etmiştir. Bunun toplumsal yönü de var. Siz bir ihtiyaç varken, eğer dershaneyi yasaklarsanız, zengin olan çocuğuna gerekli eğitimi aldırır ya gariban ne yapacak, toplumsal patlama olabilir mi, adaletsizlik olabilir mi? Fırsat eşitsizliğindeki makas daha fazla artar mı? Kesinlikle artar. Ya terör meselesi. Terörle mücadele ediyorsunuz ama en büyük panzehir demokrasi mücadelesidir. En büyük panzehir etnik milliyetçiliğe karşı medeniyet vizyonudur. Bunu kim yapıyor? Gönüllü kuruluşlar yapıyor. Medya yapıyor, dershaneler yapıyor. Okuma salonları yapıyor. Öyleyse siz bunları kapatarak terörle mücadele stratejinizin topuğuna kurşun sıkmış olmuyor musunuz?” şeklinde konuştu.
Diğer taraftan bunun siyasi bedelinin de olacağını ifade eden Bal, “Siz kucağınızı açmışsınız herkesten destek istiyorsunuz, kucakladık diyorsunuz ama belli kesimleri liberali, sosyal demokratı, muhafazakar kesimleri dışlıyorsunuz. Yarın bu insanlardan dönüp de hangi yüzle oy isteyeceksiniz.” değerlendirmesinde bulundu.

HALK SAHİP ÇIKIYOR

Bin araçlık bir konvoyla karşılanan Bal, duygulanmamanın elde olmadığı ifade etti. Bal, şunları söyledi: “Güzel bir durum, kendinize güvenmiyorsunuz, yalnızsınız gibi ithamlar karşında vatandaş ‘kendinize güveniniz siz dik durduğunuz sürece yanımızda olduğunuz sürece, bizim sesimiz soluğumuz olduğunuz sürece, biz sizi yalnız bırakmayacağız’ kendinize güvenin mesajı veriyor. ‘Dik durun’ mesajı’ veriyor. Anadolu insanı diğergamdır, civanmerttir, delikanlıdır ve delikanlı olunmasını ister ki gönderdiği vekillerin hak ve hakikatın yanında yer almasını ister. Demokrasinin yanında yer almasını ister. Halkın sesi, soluğu, olmasını ister. Bizde elimizden geldiği kadar böyle olmaya çalıştık. Dik durmaya çalıştık, delikanlı olmaya çalıştık. Hangi partide olduğumuz önemli değildir. Önemli olan halkın sesi olmaktır, hakkın sesi olmaktır. Haklının yanında olmaktır düşüncesiyle hareket ettik. Karşılığında partimizden bir cezalandırma görüyoruz, bir dışlama görüyoruz. Ama halk diyor ki “Hiç önemli değil, parti sizi cezalandırsın, dışlasın, bizi sizi bağrımıza basıyoruz” diyor. Ve bunu da binlerle ifade edebileceğimiz konvoyla yapıyor. Kısacası vatandaşımıza güvenmek lazımdır. Vatandaşın sesi soluğu olmak lazımdır. Bunu yaparsanız bu kadirşinas millet sizi yalnız bırakmayacaktır. Görüyorum ki yalnız bırakmıyor. Görüyorum ki yalnız bırakmıyor.”

"HUKUKA DA AYKIRIDIR"

İdris Bal konuşmasını şöyle sürdürdü: Yönetim açısından Türkiye’de otoriterleşen bir yönetim olduğunu iddia ediyorlar. Bu örnek bir mesnet teşkil etmeyecek mi? Bir örnek oluşturmayacak mı? Neresinden bakarsanız bakın, hukuki açıdan da stratejik açıdan da bakarsanız bakın, bu doğru bir yaklaşım doğru bir iş değildir. Hukuki açıdan zaten 48. madde gibi maddeler var. Bu, teşebbüs hürriyetini koruyan destekleyen maddelerdir. Bir hukuk devletinde ‘ben yaptım oldu’ diyemezsiniz. Yaptığınız anayasaya aykırıysa Anayasa Mahkemesi'nden geri döner. Bunun dönme ihtimalinin çok fazla olduğunu söyleyebilirsiniz.


İdris Bal’ı desteklemek için geldikleri belirten bir vatandaş, “Ben fakir birisiyim çocuğumu 2 bin lira verip dershaneye gönderemezken, nasıl 10 milyar 20 milyar vererek nasıl özel okula göndereceğim. Eşitlik mi bu?” diye sordu

 

 

İdris Bal dün akşam Twitter hesabından yaptığı açıklamada, "Yarın saat 12.00'de Kütahya meydanda hemşerilerimiz ile buluşacağız.Önemli açıklamalarda bulunacağım.Arkadaşlarımızı, sevenlerimizi bekleriz" demişti.

 

AK PARTİ'NİN MUHALİF İSMİYDİ 

AK Partili İdris Bal, son dönemde yaptığı açıklamalarla partisiyle hemen her konuda ters düştü. Bal, milletvekilliğinin ilk dönemlerinde, önemli konularda partisiyle aynı yönde açıklamalarda bulunuyordu. Uludere olayının ardından yaptığı açıklamalarda, Uludere'de ölenlerin "kaçakçılar olduklarına" vurgu yapmıştı. Bal, türban takanların yıllarca mağdur olduklarına da dikkat çekmiş, "onlar bile dağa çıkmıyorsa, terör örgütünün dağda ne işi var" mesajı vermişti.

 

'GEZİ'DE STRATEJİK HATA YAPILDI' DEMİŞTİ

İdris Bal'ın partisiyle ilk ters düştüğü konu Gezi olayları oldu. Başkanlığını yaptığı Avrasya Global Araştırmalar Merkezi (AGAM) tarafından hazırlanan ‘Taksim Olayları Analizi’ başlıklı raporda, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın "yanlış bilgilendirildiği" ifade edildi. Raporda, Gezi olaylarında ‘stratejik hata’ yapıldığı, yerel projenin halka danışılması gerektiği vurgulandı.

 

'DERSHANELER BİR EMİRLE KAPATILAMAZ'

Dershanelerin kapatılması konusundaki son tartışmada da, mensubu olduğu AK Parti ile ters düşen İdris Bal, bu konudaki muhalefetini twitter mesajları ile kamuoyuyla paylaştı. Bal, demokrasi gereği bir emirle özel bir şirketin açılamayacağını veya kapatılamayacağını belirterek, terörle mücadele ve etnik milliyetçilik ile mücadelede Güneydoğu'da ve ülkenin başka yerlerinde, dershanelerin önemli rol oynadığını söyledi.

 

'İMAMI SÜRENLERE YAZIKLAR OLSUN'

Gezi olayları sırasında yaşanan camide alkol tartışmalarında da, AK Parti'nin genel çizgisinin dışına çıkan İdris Bal, Gezi olaylarına karışanlarla destek verenlerin bir olarak değerlendirilmesinin yanlış olacağını vurguladı. Bal, "Bunların hepsini suçlu, illegal ya da marjinal gurupların üyesi olarak kabul edemeyiz. Kabul edilirse yanlış yapılmış olur" dedi. Gezi olaylarının ardından, Başakşehir'e bağlı Kayabaşı köyüne atanan, Bezmialem Valide Sultan Camisi müezzini Fuat Yıldırım'a da sahip çıkan Bal, "İmamı sürenlere yazıklar olsun. Eğer imam doğru söylediği için sürüldüyse onu sürenlere yazıklar olsun" demişti.

 

MISIR KONUSUNDA DA FARKLI DÜŞÜNÜYORDU

İdris Bal, seçilmiş Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi'nin devrilmesiyle sonuçlanan Mısır darbesi ardından Türkiye'nin izlediği Mısır politikası konusunda da bağlı olduğu partisiyle ters düştü. Bal'ın Başkanlığı yaptığı AGAM tarafından hazırlanan Mısır raporunda Hükümet üyelerinin, Mısır'da oluşan yeni yönetime karşı sert demeçleri eleştirildi. Raporda, "Mısır'ı anlayamaz ve ağır eleştirilerimize devam edersek bedellerini ödemek zorunda kalabiliriz" denildi.

Editör: TE Bilişim