TBMM Anayasa Komisyonu Başkanı Mustafa Şentop, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli  görüşmesine ilişkin "Tam bir mutabakatla, bütün hususlar netliğe kavuşturuldu" dedi.

TBMM Anayasa Komisyonu Başkanı Mustafa Şentop, Erdoğan-Bahçeli görüşmesinde bütün hususların netliğe kavuştuğunu belirterek, "26 maddelik kanun teklifini, AK Parti ve MHP'nin ortak imzasıyla, 21 Şubat günü TBMM Başkanlığına sunacağız." dedi.

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ile MHP lideri Devlet Bahçeli'nin kritik seçim ittifakı görüşmesine ilişkin olarak açıklama yapan TBMM Anayasa Komisyonu Başkanı Mustafa Şentop "Tam bir mutabakatla, bütün hususlar netliğe kavuşturuldu. 26 maddelik kanun teklifini, AK Parti ve MHP'nin ortak imzasıyla, 21 Şubat günü TBMM Başkanlığına sunacağız" dedi.

Anayasanın 67. maddesi, “Seçim kanunlarında yapılan değişiklikler, yürürlüğe girdiği tarihten itibaren bir yıl içinde yapılacak seçimlerde uygulanmaz” hükmünü taşıyor. İttifak düzenlemesinin bir yıldan önce yapılacak erken bir seçimde uygulanması için anayasa değişikliği gerekiyor. İttifaka hazırlanan AKP’ in 316, MHP’nin de 36 milletvekili, yani parlamentoda toplam 352 sandalyesi bulunuyor. Anayasa değişikliklerinin, zorunlu olarak referanduma sunulmadan parlamentoda kabul edilmesi için en az 367 (üye tamsayısının üçte ikisi) milletvekilinin desteği gerekiyor. Anayasanın 175. maddesi uyarınca, desteğin 330 (üye tamsayısının beşte üçü) ile 367 arasında kalması durumunda, değişiklik zorunlu olarak halkoyuna sunuluyor.

AKP ile MHP kurmaylarından oluşan seçim ittifakı komisyonunun çalışmalarını tamamlanmasının ardından bugün de liderler bir araya geldi. Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Tayyip Erdoğan ile MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, komisyon üyelerinin oluşturduğu metin üzerinde son rötuşları yaptı.

Komisyon üyeleri, geçen hafta çalışmalarını tamamlayarak, genel başkanlarına bir sunum yaptılar. Ortaya çıkan metni liderler de kendi içlerinde değerlendirdikten sonra bugün de bir araya geldiler. Beştepe’de yapılan ve yaklaşık 40 dakika süren görüşmede, edinilen bilgilere göre Cumhurbaşkanı Erdoğan, desteklerinden dolayı Genel Başkan Bahçeli’ye teşekkür etti. Bahçeli de Erdoğan’a komisyon çalışmalarından duyduğu memnuniyeti iletti.

İki lider, komisyonun belli noktaya getirdiği ve önümüzdeki haftalarda yerel seçim paketinin içinde TBMM’ye sevkedilmesi beklenen metin ile ilgili son pürüzleri görüştü. Buluşmada, ittifakın adının da masaya yatırıldığı öğrenildi. Erdoğan daha önce ittifaktan “Milli Mutabakat” olarak bahsederken, Bahçeli ise “Ay Yıldız” önerisinde bulunmuştu. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın görüşmede “Ay Yıldız” adı ile ilgili Bahçeli’den detaylı bilgi aldığı da öğrenildi. Meclis’i ay, cumhurbaşkanını ise yıldız olarak niteleyen Bahçeli’nin, “Cumhurbaşkanlığı hükümet sistemi; güçlü yönetim, güçlü Meclis’le birlikte iki sütun üzerindedir. Güçlü Meclis; yasama, denetim, denge, güçlü yürütme ise Cumhurbaşkanı ve hükümetten ibarettir. Etkin yasama ve denetim Türkiye’de tüm siyasi partilerin katılımıyla oluşacak olan 600 milletvekilini temsil ediyor. Diğeri ise halk tarafından seçilmiş cumhurbaşkanı ve onun kuracağı hükümeti temsil ediyor. O zaman etkin yasama, etkin denetim ve denge ise 600 milletvekilinden oluşuyorsa o şöyle bir ‘ay’dır. Cumhurbaşkanı'nın ise hükümet olarak ‘yıldız’dır” değerlendirmesini aktardığı kaydedildi.

Editör: TE Bilişim