Meclis Genel Kurulu, 4 eski bakan hakkında hazırlanan fezlekeleri görüşmek üzere dün olağanüstü toplandı. Ancak Meclis Başkanlığı, ‘fezlekelerin içeriğinin TBMM’de okunmaması ve milletvekillerinin bilgisine sunulmamasına’ karar verdi. Fezlekelerin, Meclis’ten kaçırıldığını söyleyen vekiller sert tepki gösterdi.

TBMM Genel Kurulu, CHP’nin çağrısı üzerine 17 Aralık rüşvet ve yolsuzluk operasyonu çerçevesinde 4 eski bakan hakkında hazırlanan fezlekeleri görüşmek üzere olağanüstü toplandı. Muhalefet partileri ve bağımsız milletvekillerinin katılımıyla toplantı yeter sayısı olan 184 geçilirken, Meclis Başkanlığı’nın ‘fezlekelerin içeriğinin TBMM’de okunmaması ve milletvekillerinin bilgisine sunulmaması’ kararı sert tartışmalara neden oldu. Karara gerekçe olarak, 2007 yılındaki ‘367 kararı’nın mimarı olan Sabih Kanadoğlu ile birlikte bazı hukukçuların gazete kupürlerine yansıyan görüşleri referans gösterildi.

MECLİS'TE DÜN NELER OLDU?

Meclis’teki olağanüstü toplantı, Meclis Başkan Vekili Sadık Yakut’un, elektronik oylamayla yoklama yapmasıyla başladı. Bir bölümü salonda bulunan AK Partililer yoklamaya katılmazken, CHP ve MHP milletvekillerinin tamamına yakını, BDP ve bağımsızların ise önemli bir bölümünün Genel Kurul’a gelerek yoklamaya katıldığı görüldü. Olağanüstü toplantı çağrısını yapan CHP’nin grup başkan vekillerinden Akif Hamzaçebi, oturum açıldıktan sonra BDP sıralarına giderek toplantıya katılan milletvekillerine tek tek teşekkür etti. Toplantıya, fezleke muhatapları eski bakanlar katılmazken, Bakanlar Kurulu sıralarında kabine üyelerinin önemli bir bölümü hazır bulundu.

Toplantının başında MHP Grup Başkan Vekili Oktay Vural, Meclis başkan vekili çizelgesine göre toplantının Meral Akşener tarafından yönetilmesi gerektiğini belirtti. Yakut, Meclis Başkanı Cemil Çiçek’in dün hazırladığı çizelge doğrultusunda oturumu yönettiğini belirtti. Muhalefet sözcüleri, Yakut’un fezlekelerin içeriğini okutmama yönündeki tavrına itiraz etti. Vural, “Milletvekillerinin bilgisine sunmadığınız bir konuyla ilgili soruşturma önergesi açılamaz. Size gelen dosyayı biz de görmek, incelemek istiyoruz. Gizlemek, saklamak millet egemenliğine darbe vurmaktır. TBMM, milletin egemenliğine darbe vurma yeri değildir. Dosyaların açılmasıyla ilgili irade ifade edilmelidir.” dedi. CHP Grup Başkan Vekili Akif Hamzaçebi ise, “Yapmış olduğunuz işlem Anayasa’ya, içtüzüğe ve olağanüstü toplantı gündemine aykırıdır.” ifadelerini kullandı. BDP Şırnak Milletvekili Hasip Kaplan da fezlekelerin gizlenmemesi gerektiğini söyledi: “Bizim 945 fezlekemiz geldi, çoğunu okuttunuz burada. Bunlar da okunmalı. Bizim fezlekeler gününde geliyor, bazı fezlekeler kaplumbağa hızıyla geliyor. Bu devlet bize mi çalışıyor, başka işi yok mu? Elhamdülillah, bizim fezlekelerde hırsızlık yok, rüşvet yok, zimmet yok. Allah’a şükür.”

AKP’li CANİKLİ: FEZLEKELER OKUNAMAZ!

AK Parti Grup Başkan Vekili Nurettin Canikli ise fezlekelerin ekleri ve dosyalarında yer alan bilgilerin herhangi bir şekilde üstünün örtülmesinin, kapatılmasının söz konusu olmadığını savundu. Canikli, “Bu bilgiler zaten tüm Türkiye’ye servis edilmiş durumda. Bu dosyaların tamamı herkeste mevcuttur. Zaten karartılması, vekillerin denetiminden kaçırılması söz konusu değil. Biz de AK Parti olarak bir soruşturma komisyonu kurulmasını istiyoruz, bu konuda imzaları topluyoruz, önümüzdeki günlerde başvuru yapacağız.” diye konuştu. CHP’li Hamzaçebi, bu sözlere, “Canikli’nin söylediklerine kargalar bile güler.” diye tepki gösterdi.

Sadık Yakut: Fezlekeler Okutulmayacak

Meclis Başkan Vekili Sadık Yakut, muhalefetin açıklamaları sonrasında fezlekelerin savcılıktan geldiğini ve soruşturmanın gizliliği olduğunu belirtti. Soruşturmanın gizli yürütülmesi gerektiği konusunda Hikmet Sami Türk, Taha Akyol ve Sabih Kanadoğlu’nun medyaya yansıyan görüşlerini okuyan Yakut, bu çerçevede fezlekelerin içeriğinin okunmasına gerek duyulmadığını kaydetti. Ardından başkanlık divanı kâtipleri, fezlekelerin Meclis’e geldiği bilgisini okutmakla yetindi. Muhalefet sözcüleri, fezlekelere ilişkin üst yazının dahi okunmamasına tepki gösterdi. MHP’li Vural, basın locasının olduğu yöne dönerek, “Ey halkım, altın kaçakçılığı yapanlar, dolarları Avroları götürenler Meclis tarafından, Meclis Başkanı tarafından korunuyor.” diye bağırdı.

"HER YER RÜŞVET HER YER YOLSUZLUK"

Meclis Genel Kurulu’nda fezlekelerle ilgili tartışmanın ardından CHP’nin ‘yolsuzluk ve rüşvet iddialarının Meclis’te konuşulması’ için verdiği ‘genel görüşme’ önergesi AK Partililer tarafından reddedildi. Genel görüşme önergesine yönelik muhalefet partilerinden 158 ‘kabul’, AK Parti’den ise 259 ‘ret’ oyu çıktı.

Oylama sırasında CHP milletvekilleri AK Partililere ‘cesaret cesaret’ diye tempo tutarak ‘kabul’ oyu kullanmalarını istedi. Oylama sonucunun açıklanması üzerine ise AK Partilileri yuhalayan CHP’liler ayağa kalkarak, ‘Ahlak, vicdan, cesaret’, ‘Her yer rüşvet her yer yolsuzluk’ şeklinde dakikalarca slogan attı.  Dört bakan hakkındaki fezlekelerin Meclis’teki genel görüşme önergesi üzerine MHP adına konuşan Konya Milletvekili Faruk Bal, Türkiye Cumhuriyeti’nin, bugüne kadar görmediği bir sosyal, siyasal ve yargı kriziyle karşı karşıya kaldığını söyledi. Yolsuzluk ve rüşvetle ilgili etrafa saçılan bilgi ve belgeleri hükümetin görmezden geldiğini kaydetti. Hatta bunun üzerine gidenleri suçladığını savundu. Bal, “Hiçbir hükümet bu kadar aşikâr olan rüşvetin gizlenmesi için hakim, savcı ve polis tayin etmemiştir. Bu kadar çaba göstermemiştir. Meclis’in iradesini bu kadar eğip bükmemiştir. Bu haram sofrasında AVM’lerde, elbise kılıfları içinde rüşvet alan bakanlar, bakan çocukları oturuyor. Bu sofranın Başbakan’a kadar uluşacağı görülüyor. Bu haram sofrasından nemalanmak haksızlık değil mi? Başbakan, biraz saf olan oğluna ‘evdeki paraları sıfırla’ diyor. Sıfırlıyorlar ama geriye azcık bir para kalıyor.  30 milyon Avro kadar. Onunla da evcikler alıyorlar. Yolsuzluk ve rüşvet karşısında susan dilsiz şeytandır. Dilsiz şeytan olmayın. ” dedi.

Mecliste FEZLEKE OTURUMU Başladı

Soruşturma için beyan var, icraat yok

Meclis Genel Kurulu’nun muhalefet milletvekillerinin olağanüstü toplantıya çağırdığı gün yolsuzluk ve rüşvet operasyonuna adı karışan dört eski bakandan ilginç bir adım geldi. Meclis’e başvuran eski bakanlar, soruşturma komisyonu kurulmasını istedi. Muhalefet partileri “Bu isteğe kargalar bile güler, şimdiye kadar neredeydiniz?” diye sorarken AK Parti de bir soruşturma komisyonu kurulması için imza topladığını duyurdu. Meclis’te 200’den fazla AK Partilinin olduğu gün sadece 55 milletvekilinin imzasının yeterli olduğu soruşturma komisyonu önergesi için AK Partili yöneticiler, ‘önergeyi önümüzdeki günlerde Meclis’e vereceklerini’ söyledi. Zaman

Editör: TE Bilişim