AKP yönetimi 7 Haziran'da bin ile 15 bin oy arasında farkla bir vekil fazla kazandığı illeri tek tek aradı. Adıyaman, Amasya, Ankara İkinci bölge, Ardahan, Çankırı, Çorum, Düzce, Erzurum, Hartay, Karaman, Kastamonu, Kırıkkale, Kırklareli, Konya, Malatya, Muş, Niğde ve Rize'deson sıradaki vekillerin kaybedileceği saptandı. 

 

MHP'ye 12, CHP'ye 5, HDP' 1 vekil kaybettiğini saptayan AKP'de panik başladı. Sadece Amasya'da 680 oy kaybetmesi halinde MHP'ye bir vekil kaptıracağını hesaplayan AKP yönetimi, tüm teşkilata uyarı yazısı gönderdi. Bu illerde 18 vekil kaybedilirse AKP 240 vekile düşüyor. 

Tüm anketlerde yüzde 40'ın altında görülen AKP'nin yaptırdığı son çalışmada, 7 Haziran'daki kıl payı kazandığı 18 vekili kaybettiği iddia edildi. Teşkilat alarma geçirildi.

 

Taraf'ın haberine göre, AKP'yi, 1 Kasım'da oyu düşecek olursa geçen seçimde kıl payı kazandığı vekilleri kaybedeceği korkusu sardı. Kıl payı kazanılan vekillerin listesini çıkaran ve bunların sayısını 18 olarak belirleyen AKP, teşkilatlarına şu talimatı verdi: Son sıradaki vekilleri diğer partilere kaptırmayın.

 

Tek başına iktidar olacak milletvekili çoğunluğunu sallayamadığı için 7 Haziran seçim sonuçlarını beğenmeyen ve 1 Kasım'da tekrar seçim isteyen AKP'de işler tersine döndü. Kılpayı kaybedilen milletvekillerini tekrar kazanarak tek başına iktidar olmayı planın AKP oylarını düşmesi üzerine kıl payı kazandığı vekilleri korumanın derdine düştü. Bu çerçevede bin ila 15.000 oyla kazanan illerin tek tek listesi çıkarıldı ve bu liste teşkilatları gönderilerek “Sakın diğer partilere son sıradaki vekilleri kaptırmayın” uyarısı yapıldı. AKP yönetimi 7 Haziran'da 18 milletvekili kıl payı kazandığını belirledi. AKP bu illerde küçük bir oy kaybına uğrarsa milletvekili sayısı bir anda 258'den 240'a düşecek. AKP'deki korkunun ayrıntıları şöyle:

 

EVDEKİ BULGULARDAN OLUNACAK ENDİŞESİ

 

1 Kasım seçimlerine sayılı günler kala AKP'yi Dimyat'taki pirince giderken evdeki bulgurdan olma korkusu sardı. 7 Haziran seçimlerinde tek başına iktidar olma şansını kaybeden AKP, PKK'yla güvenlik güçleri arasındaki çatışmaların ve ölümlerin artması ile birlikte HDP'nin barajın altında kalacağını inandı. Ancak anket şirketlerinden gelen oylar HDP'nin oylarını koruduğunu gösterdi. Bu durum üzerine MHP'ye yönelik operasyonlarla MHP tabanından iki üç puan oy alınmasına yönelik strateji hayata geçirildiği. Son gelen anket sonuçları da MHP'den çok büyük bir kopuşun yaşamadığını gösterdi. AKP bu kez kıl payı kaybettiği vekillerin peşine düştü. 81 ilin üzerinde yapılan çalışmada 16 ildeki 16 vekilin kıl payı vekilin kıl payı denecek oylarla CHP, MHP ve HDP'ye geçtiği saptandı. Teşkilatları da bu illerde seçmenden üzerinde yoğun çalışma yapılması istendi.

 

HESAPLAR YİNE TUTMADI

 

Teşkilatları kıl payı kaybedilen 16 milletvekilini AKP'ye kazandırmak için çalışmalarını sürdürürken yine anket şirketlerine gelen sonuçlar endişelerin daha da artmasına yol açtı. AKP son çare olarak savunmaya geçilmesini kararlaştırdı ve kıl payı kazanılan milletvekilleri ile ilgili bir çalışma yaptırdı. Çalışma sonucunda 7 Haziran'da AKP'nin 18 ile 18 milletvekilini bin ila 16.000 arasında bir oyla kazandığı görüldü. Liste teşkilatları da dağıtılarak söz konu sandalyelerin kaybedilmemesi için yoğun çalışma harcanması istendi. Şimdi teşkilat kıl payı kazanılan milletvekilleri korunmanın yollarını arıyor

 

HANGİ İLLER VAR

 

AKP'nin korumaya çalıştığı kıl payı kazanılan 18 il şöyle: Adıyaman, Amasya, Ankara ikinci bölge, Ardahan, Çankırı, Çorum, Düzce, Erzurum, Hatay, Karaman, Kastamonu, Kırklareli, Kırıkkale, Konya, Malatya, Muş, Niğde, ve Rize. Söz konusu ilerde AKP'nin kaybedeceği küçük oylarla, MHP 12, CHP 5, HDP de 1 milletvekili kazanacak. Örneğin Amasya'da 680 oy kaybı ile AKP'den MHP'ye bir milletvekili değişim olacak. Yine Düzce'de 8202 oy değişimi ile bir milletvekili AKP'den CHP'ye geçecek.

Editör: TE Bilişim